xcounter
#

Укриття не допомогли: авіабазу "Мариновка" під Волгоградом рознесли українські дрони

4702
Укриття не допомогли: авіабазу "Мариновка" під Волгоградом рознесли українські дрони

Аеродром "Мариновка" - єдиний на якому РФ побудувала укриття для літаків і він ближче до Казахстану, ніж до України

Сили оборони України продовжують серію результативних ударів по російських авіабазах та атакували авіабазу "Мариновка", що під Волгоградом. Вона знаходиться у 450 км від лінії фронту та ближче до Казахстану - у 200 км, водночас до кордону України від неї - 270 км.

Більше того, вона відома тим, що з усіх аеродромів поблизу України лише на ній зафіксовані готові укриття для літаків, які почали споруджувати у листопаді 2023 року та завершили на початку 2024 року. Водночас назвати ці укриття захисними спорудами доволі складно. Скоріш за все, мова йде лише про ангари для захисту від погодних умов, які нездатні захистити від уламків. А це вкрай важливо, бо удар українських дронів викликав детонацію боєприпасів.

Читайте також: Що це за радари для виявлення БПЛА, які Нідерланди замовили для України

При цьому російська авіабаза була "накрита" доволі значною кількістю ударних дронів. Офіційно у так званому міноборони РФ повідомили, що їм нібито вдалось "перехопити" 28 дронів по всій території РФ, з яких 13 у Волгоградській області. А місцева влада повідомила, що "більшість" дронів була збито, хоча на військових об'єкт традиційно падали лише "уламки".

Ефективність цих "уламків" до речі виявилась такою серйозною, що найближче до аеродрому "Мариновка" селище Октябрськоє готували до евакуації та тимчасово закрили цивільний аеропорт "Гумрак" у 40 км.

Також є відносно свіжі, від 19 серпня, супутникові знімки авіабази, які дозволяють оцінити можливі ворожі втрати у літаках. Попри те, що сама авіабаза є базовим аеродромом для розвідників Су-24МР, на ній також базувались фронтові бомбардувальники Су-34. Загалом було зафіксовано 14 Су-24 (без урахування "кладовища") та 15 Су-34.

Окрім того, сервіс моніторингу пожеж NASA демонструє пожежу на місці стоянки літаків. Тобто мова цілком може йти про дуже результативний удар. Тим паче, що від місця їх стоянки до складу боєприпасів лише близько 350 метрів.

Тобто наразі мова йде про повторення ситуації із авіабазою "Морозовськ", де у ночі 3 серпня українські дрони знищили склад з боєприпасами, один Су-34 та пошкодили ще мінімум два. Окрім того, склад з боєприпасами у ніч на 9 серпня був уражений і на аеродромі у Липецьку, де базуються Су-57, які лише у РФ називають винищувачами п'ятого покоління.

Водночас найбільш результативною атакою може стати удар 16 серпня по авіабазі "Саваслейка", де було знищено один МиГ-31К, два Ил-76 та, за неофіційною інформацією, пошкоджено до шести МиГ-31.

Читайте також: Українські зенітні FPV-дрони стають серйозною проблемою для російських вертолітників - на "болотах" бідкаються