xcounter
#

Що це за радари для виявлення БПЛА, які Нідерланди замовили для України

4616
IRIS Drone Radar від Robin Radar Systems
IRIS Drone Radar від Robin Radar Systems

Для потреб українського війська голландська Robin Radar Systems має виготовити 51 РЛС

Міністерство оборони Нідерландів повідомило про укладання контракту із Robin Radar Systems на виготовлення 51 радара для виявлення БПЛА із зазначенням, що ці РЛС будуть передані Україні.

Серед особливостей РЛС вказано, що вони можуть бути встановлені на рухомі платформи та спеціалізацію саме на виявленні дронів. І хоча офіційно не було повідомлено про який саме радар йде мова, цього вже достатньо для того, щоб ідентифікувати його, як IRIS Drone Radar.

Читайте також: 25% від наявних: знищено один МиГ-31К, ще пошкоджено до шести, ударів по аеродрому "Саваслейка" було два - ЗМІ

Бо це єдиний у лінійці продукції голландської Robin Radar Systems радар із такими можливостями. Окрім того, саме його видно на фото з підписання угоди.

IRIS Drone Radar від Robin Radar Systems
IRIS Drone Radar під час підписання угоди і на фото від розробника

Також вказано, що саме можливість роботи РЛС на рухомій платформі була вказана, як дуже важливе побажання з українського боку, з огляду на реальний досвід використання радарів від Robin Radar Systems, які не мали такої можливості.

Загалом IRIS Drone Radar важить всього 29 кг, розгортається за 15 хвилин та забезпечує круговий огляд з інструментальною дальністю до 5 км. Але виробник уточнює, що виявлення дронів вагою до 3 кг можливо з 4 км, а 1,4 кг з 2 км.

IRIS Drone Radar
IRIS Drone Radar без захисного купола

Ця трьохкоординатна РЛС працює у X-Band діапазоні, тобто на довжині хвилі 3,75-2,5 см та на частотах 8 - 12 ГГц. Ширина променя складає 6 градусів, а швидкість сканування 1 секунда. Щодо можливості роботи під час руху, то дозволена швидкість до 100 км/год, та кути до 10 градусів.

Тобто мова йде про малогабаритну РЛС, яка буде ідеальним доповненням до можливостей виявлення цілей мобільними вогневими групами. Також вона може стати у нагоді для прикриття від загрози під час маршів.

Читайте також: Українські зенітні FPV-дрони стають серйозною проблемою для російських вертолітників - на "болотах" бідкаються