xcounter
#

У Highland Systems розповіли, чи зацікавить Україну підводний човен "Кронос" для бойових задач у Чорному морі

8177
Підводний човен "Кронос", фото ілюстративне
Підводний човен "Кронос", фото ілюстративне

Команда розробників з України представила в ОАЕ прототип субмарини, яка вміє стріляти торпедами і може використовуватися як безпілотний апарат

На виставці IDEX-2023, що розпочалася 20 лютого в ОАЕ, компанія Highland Systems, заснована командою розробників з України, вперше представила прототип футуристичного стелс-човна "Кронос". Ми вже детально розповідали про цю розробку з торпедами від Leonardo та дистанційним управлінням, а згодом поспілкувалися з керівником компанії Highland Systems Олександром Кузнецовим.

– Олександре, на виставці в ОАЕ ви вперше продемонстрували прототип свого підводного човна "Кронос". Розкажіть, чи є потенційна зацікавленість до вашого проекту з боку замовників?

Читайте також: Розробники з України створили унікальний підводний човен: озброєний торпедами та має функцію "безпілотника"

– Так, і ми вже маємо перших замовників, один з них з Саудівської Аравії, він планує використовувати субмарину "Кронос" для роботи на магістральних трубопроводах: обслуговування, перевірку, транспортування необхідних вантажів та водолазів до місця призначення.

Підводний човен "Кронос", фото ілюстративне

Наступні замовлення йдуть вже від військових з інших країн. Їх наш підводний човен передусім цікавить як безпілотна платформа з високою вантажністю та можливістю оснащення різними видами озброєння, як от легкі торпеди від Leonardo.

"Кронос" може мати на озброєнні шість торпед від Leonardo

– Наскільки реальна зацікавленість з боку України для виконання бойових задач у Чорному морі?

– Цілком реально, враховуючи ті її переваги, про які я вам розповів раніше. Додам, що "Кронос" зроблений зі спеціального композитного матеріалу, який витримує високий тиск і має високий ступінь поглинання сигналу. Під час руху цей підводний човен не створює кругових завихрень. Завдяки цьому наша субмарина дійсно малопомітна і її буде важко побачити під водою.

А от сам "Кронос" може роздивитися багато чого цікавого завдяки камерам нічного бачення та камерам з кутом огляду 360 градусів. Також підводний човен оснащений двома сонарами, системами зв’язку VLF, WHF, UHF. Зрештою, субмарина має новий електронний перископ, який дозволяє всім, хто перебуває в підводному човні, бачити все, що відбувається на поверхні.

Якщо підсумувати, у результаті замовник – якщо ми говоримо про військових – отримує функціональне рішення для виконання низки задач, повноцінне самостійне судно, якому не потрібен корабель-носій і яке можна використовувати як у пілотованому, так і у безпілотному варіантах.

– На виставці ви демонстрували прототип вашого підводного човна. Які подальші плани?

— Наступний "Кронос" ми плануємо побудувати з широким застосуванням 3D-принтерів, а випробування проходитимуть за участі представників командування ВМС ОАЕ.

Читайте також: На IDEX-2021 українські розробники презентували гібридний бронеавтомобіль "Шторм" (відео)