xcounter
#

Скільки часу треба, щоб виготовити та поставити у війська три дивізіони шведських САУ Archer

35030
Батарея САУ Archer шведської армії веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Батарея САУ Archer шведської армії веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи буває таке, що в процесі виготовлення країна-замовник відмовляється від такої "чудо-артустановки"

Агентство оборонних закупівель (FMV) 24 листопада 2022 року заявило, що прийняло від ВАЕ Systems Bofors останню із 48 самохідних артустановок Archer калібру 155 мм. Зазначається, що ця САУ пройшла весь комплекс необхідних перевірок та випробувань за участі спеціалістів FMV Army Materiel, щоб переконатись у відповідності цієї системи всім заявленим вимогам.

Цікаво, що показник настрілу на одну САУ може відрізнятись – від 21 до 65 пострілів "на ствол" під час всього циклу випробувань. Успіх цього проекту стимулював FMV та ВАЕ Systems Bofors укласти контракт на розробку нової версії артустановки під індексом Archer-C, яка буде оснащена зокрема системою "штучного інтелекту".

Читайте також: Скільки західної артилерії ЗСУ наразі в ремонті та які несподіванки мали деякі зі 155-мм снарядів
48-ма САУ Archer для шведської армії на випробуваннях, листопад 2022 року, фото - FMV

На цьому моменті завершилась епопея тривалістю 13 років по поставці САУ Archer для шведської армії. Ще у 2009 році збройні сили Швеції та Норвегії домовились про "спільну" закупівлю 48 самохідних артустановок Archer, по 24 екземпляри кожній із сторін. У процесі партнери "побили горщики", і уже в 2013 році норвезькі військові вирішили відмовитись від своєї партії в 24 одиниці Archer.

Поставки перших 24 артсистем для армії Швеції відбулись у 2015-2017 роках. У 2016 році шведське Міноборони перезамовило собі 24 "норвезьких" Archer. І власне саме із "норвезької" партії був останній "Лучник", якого шведське FMV прийняло у листопаді 2022 року.

48 артстистем – це по суті три дивізіони за штатом ЗСУ. Виходить, щоб отримати три дивізіони "Лучників", шведським артилеристам довелось пройти епопею в 13 років, зокрема 7 років – на виготовлення та поставку всіх 48 САУ. І в цій обставині може критись "підказка", чому офіційний Стокгольм досі не наважується виділити свої Archer як частину підтримки для Збройних Сил України.

Читайте також: Рашисти біля Сватового будують лінію "зубів дракона", і за певних умов це затримає рух танків ЗСУ