xcounter
#

Що це за система ППО IBCS на $15 мільярдів, яку США дозволили продати Польщі

9240
Польські ЗРК Patriot, ілюстративне фото від Defence24
Польські ЗРК Patriot, ілюстративне фото від Defence24

Цей приклад заодно покаже, в яку шалену суму і в який строк обійдеться Україні повністю сучасна протиповітряна оборона

В нашій пресі з’явились повідомлення про те, що Держдеп США нині дав дозвіл на продаж Польщі таємничої "інтегрованої системи управління протиповітряною і протиракетною обороною" IAMD IBCS, вартість контракту складає буквально астрономічні 15 мільярдів доларів.

Але польський портал Defence24 в своїй публікації уточнює, що в цьому випадку йдеться про більш "прозаїчніші" та зрозуміліші нам речі, як то взагалі-то поставка 12 батарей (fire unit) на 48 пускових установок M903 комплексу Patriot, 12 радарів всебічного огляду LTAMDS, запас на 644 зенітні ракети типу PAC-3 MSE, супутнє обладнання та комплектуючі, ну і звісно – комплекти системи інтегрованого управління IAMD IBCS.

Читайте також: Рашисти поставили 23-мм гармати від "Шилки" на БТР-82, вийшло дещо незвичне
Польські ЗРК Patriot під час навчань в лютому 2023 року, фото ілюстративне, джерело - Reuters

Автори Defence24 також деталізують, що фактична сума закупівлі згаданих вище 12 батарей разом з РЛС, запасом зенітних ракет та інших супутніх матеріалів може виявитись значно нижчою за 15 мільярдів доларів, як буває в подібних випадках. Але тут показовим є інший параметр – виявляється, Польща ще в кінці травня 2022 року подала заявку до Держдепу США на дозвіл купити згаданий вище перелік засобів ППО, і мусила чекати понад 1 рік на бюрократію для того, щоб отримати дозвіл на продаж цих систем протиповітряної оборони.

І це при тому, що перші поставки ЗРК саме в цьому портфелі замовлень очікуються взагалі не раніше 2026-2028 років.

Позиція ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут також потрібно робити поправку на те, що між укладенням контракту і фактичною постановкою на бойове чергування може прийти кілька років, як у випадку з тією самою Польщею, що поставку перших 4 батарей своїх Patriot замовила ще в 2018 році за 4,75 мільярдів доларів, а лише у жовтні 2022 року перейшла до випробувань за процедурою System Integration Checkout.

Все вищевикладене має для нас суттєве значення хоча б в контексті публічно заявленої цифри про те, що для повного захисту Україні від ракетної загрози рашистів нам потрібно хоча б 50 батарей (тобто fire unit) комплексів Patriot.

І якщо ми візьмемо знову приклад тої ж Польщі, яка за поставку 12 fire unit заплатить 15 мільярдів доларів, то зможемо заодно екстраполювати, наскільки багато ресурсів (тобто орієнтовно півсотню мільярдів доларів) знадобиться Україні та/або її партнерам, щоб повністю "закрити небо" від ракет РФ.

Позиція ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: "Протитанкові тачанки" за досвідом війни в Україні: канадці обирають поєднання ПТРК TOW з багі