xcounter
#

Що це за 25-та армія, і як бої за Бахмут можуть завадити РФ розгорнути нову десантну дивізію

5712
Російські окупанти в Україні, фото ілюстративне
Російські окупанти в Україні, фото ілюстративне

Наскільки ворог здатен створювати нові з’єднання, і яка при цьому ситуація із особовим складом та технікою

У відкритому доступі з’являться все більше даних про те, що армія РФ як мінімум має плани по створенню нових з’єднань стратегічного рівня з тим, щоб далі їх використати у війні проти України.

Тут мова зокрема про формування 25-ої загальновійськової армії, окремі підрозділи якої уже перекинуті на Куп’янський та Лиманський напрямки. Або ж – про формування нової 18-ої армії на базі 22-ої армійського корпусу берегових військ ЧФ РФ, про що раніше Defense Express уже писав в одній із своїх публікацій. Відповідно, виникає питання, наскільки ворог взагалі здатен створювати нові з’єднання рівня "дивізія-загальновійськова армія", і чи є у рашистів проблеми з комплектуванням технікою та кадровим складом.

Читайте також: Поляки протестують F-16 в експлуатації "з дороги посеред лісу": щоправда саму дорогу дуже сильно адаптували
Оцінка можливої структури 25-ої загальновійськової армії РФ від Rochan Consulting, зображення з відкритих джерел

Якщо говорити про ту саму 25-ту загальновійськову армію рашистів, то у липні 2023 року в інтерв’ю "Укрінформу" заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов говорив зокрема, що до складу цієї армії росіян мають увійти одна мотострілецька дивізія, дві мотострілецькі бригади та одна танкова бригада. Але схоже, що в процесі формування цієї армії командуванню ЗС РФ довелось дещо переглянути свої амбіції.

Бо зараз, наприклад, у російських та одночасно західних джерелах фіксується, що скоріш за все 25-та загальновійськова армія РФ складається із однієї мотострілецької дивізії (67-ої), однієї мотострілецької бригади (164-та) та окремої танкової бригади (11-та), ну і також – 73-ої артилерійської бригади та частин забезпечення.

Інша оцінка можливої структури 25-ої загальновійськової армії РФ, зображення з відкритих джерел

При цьому начальник ГУР МОУ Кирило Буданов в інтерв’ю виданню The Eсonomist заявляв, що 25-та армія РФ отримала лише 80% від передбаченого особового складу та лише 55% від передбаченого комплекту техніки та озброєння. Окремо варто додати, що ця 25-та армія формувалась в складі Центрального військового округу та повинна була мати статус "резервної".

Що стосується 18-ої армії рашистів, яка розгортається на базі 22-ої АК берегових військ Чорноморського флоту, то тут деякі фрагментарні дані зараз можемо отримати лише із російських ресурсів (тобто, потрібно буде ще додаткове підтвердження). Окупанти стверджують, що до складу цієї армії начебто має входити 70-та мотострілецька дивізія, складовою якої є 28-ий мотострілецький полк. Але яка реальна ситуація із укомплектуванням технікою та особовим складом – питання також відкрите.

Російські окупанти, фото ілюстративне

Водночас цікаво, що рашисти також заявляють про те, що на базі 31-ої десантно-штурмової бригади до кінця 2023 року мала бути відновлена 104-та десантна дивізія. Але якщо зважити на повідомлення зі сторони наших військових про те, що ця сама 31-ша дивізія зазнала розгрому в боях біля Бахмуту, то тепер план ворога розгорнути нову 104-ту десантну дивізію виглядає як мінімум сумнівним.

І схоже, що це розуміє саме командування армії РФ. Інакше би воно навряд чи пішло на такий специфічний крок, про які стверджують окремі ресурси рашистів, тобто – формування так званої 44-ої десантної дивізії, до складу якої мають входити взагалі 387-ий мотострілецький полк та колишній "111-ий полк мобрезерву" зі складу військ "1-го та 2-го армійських корпусів".

На фото - ймовірно, один із підрозділів згаданої вище 44-ої десантної дивізії, грудень 2022 року, фото ілюстративне
Читайте також: Боєприпаси на 400 млн євро від Німеччини, але без Taurus: скільки це у снарядах