xcounter
#

РФ зробила поршневий Як-152, на який нема серійного двигуна

8547
Російський Як-152, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський Як-152, ілюстративне фото з відкритих джерел

Росіяни поспішили випробувати базову версію літака, а тепер вони братимуться за "імпортозаміщення"

Рашистська компанія "Яковлев" завершила державні випробування легкого навчального літака Як-152, призначеного для базової підготовки майбутніх пілотів "ВКС РФ". Під час цих випробувань літак підтвердив передбачені проектом тактико-технічні характеристики. Але конструктори Як-152 далі працюватимуть над тим, щоб "імпортозамістити в короткому періоді" двигун, гвинт та інші важливі комплектуючі на цьому літакові.

Поки "імпортозаміщення" не відбудеться, Як-152 не буде можливим виготовляти серійно. Хоча передбачається, що цей літак працюватиме як "доповнення" до уже наявних навчально-бойових, розповідають російські пропагандистські "ЗМІ".

Читайте також: B-21 Raider здійснив як мінімум другий політ, але все одно є багато таємниць
Корпус російського Як-152 та двигун RED A03Т, фото з відкритих джерел

За початковим проектом, російський Як-152 мав оснащуватись поршневим дизельним двигуном RED A03Т виробництва німецької компанії RED Aircraft , котра належала громадянину Німеччини російського походження Владіміру Райхліну. Однак влада Німеччини канал поставок двигунів від цієї компанії в Росію перекрила, а сам Райхлін у серпні 2023 року отримав вирок на 5 років ув’язнення.

Через що у російських інженерів з компанії "Яковлев" тепер є два варіанти – або спробувати "відтворити" RED A03Т на "вітчизняній елементній базі", або ж спробувати адаптувати під Як-152 вертолітний двигун ВК-650В.

Але нюанс в тому, що за даними з відкритих джерел, рашисти лише у січні 2024 року планують почати випробування того самого ВК-650В у базовому, вертолітному варіанті. А от скільки може зайняти переробка цього двигуна під літакову версію – питання лишається відкритим.

Двигун ВК-650В, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремо цікавим парадоксом виглядає те, що росіяни вже ж намагаються довести до логічного завершення проект навчального літака Як-152 з поршневим двигуном, який був початий ще у 1990-ті роки, перший політ відбувся ще у 2016 році, а серійне виробництво планували почати ще в 2017 році.

Рашисти закладали в Як-152 концепцію ще з 2010-х років, за якої у них є час для створення "літаючої парти" з поршневим двигуном, та є час на етап базової підготовки льотчиків спочатку на поршневих, а потім на реактивних двигунах.

Але зараз же "ВКС РФ" опинились в ситуації, коли їм треба термінова заміна саме для реактивного L-39, для чого довелось "воскрешати" проект МиГ-АТ із 2010-х років. Щоправда, у базовому варіанті МиГ-АТ має два двигуни, а російські військові для спрощення виробництва хочуть, щоб на цьому літаку стояв лише один двигун.

Рашистський навчально-бойовий МиГ-АТ, архівне фото з відкритих джерел

Можливо, що у "Яковлев" виходять із дещо іншої логіки – мовляв, Міноборони РФ новий навчальний літак треба "на вчора", та й від проекту Як-152 відомство не відмовлялось, тому роботу над літаком необхідно продовжувати всупереч всьому.

Відомо, що Як-152 має наступні характеристики:

  • довжина фюзеляжу та розмах крил – 7,2 метри та 8,8 метрів відповідно;
  • максимальна злітна маса – 1,48 тонн;
  • максимальна швидкість та максимальна дальність польоту – 550 км/год та 1500 км відповідно.
Російський Як-152, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Британія списала понад 1000 машин та літаків, частина з яких могла б знадобитись ЗСУ