xcounter
#

Польські військові зможуть використовувати Bayraktar TB2 "у парі" з F-16

1261
Усі чотири комплекси мають надійти до квітня 2024 року
Усі чотири комплекси мають надійти до квітня 2024 року

Польські парламентарі розпитали представників Міноборони країни деталі контракту про поставку турецьких безпілотних комплексів. Схоже, вони були приємно вражені.

Сейм Польщі провів засідання профільного комітету, котрий розбирав втілення перспективних оборонних програм країни.

І під час цього засідання стало відомо зокрема про деталі контракту на поставку для польської армії турецьких безпілотних комплексів Bayraktar TB2, пише портал Defence24.

Читайте також: Чому Bayraktar TB2 для Польщі – "відмінна ідея": Бен Ходжес про те, чи будуть турецькі БПЛА ефективними проти РФ
Церемонія підписання контракту між Туреччиною та Польщею на поставку безпілотних комплексів Bayraktar TB2, 24 травня 2021 року

Деталі такі. Польща вирішила купувати Bayraktar TB2, щоб убезпечити себе на тлі зростання воєнної загрози від РФ та Білорусі, котрі, як зазначає видання, "посилюють свої компетенції в сфері протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби".

Bayraktar TB2 у "польській" лівреї

Польська армія має отримати чотири комплекси Bayraktar TB2, кожен з яких включає шість літальних апаратів.

Але на додачу до кожного комплексу може йти шість оптоелектронних голівок типу MX-15, два радари SAR, шість систем IFF та три мобільних термінали передачі даних. Також, якщо Defence24 вірно передає зміст, кожен комплекс Bayraktar TB2 можна буде розподілити на три окремі юніти, що зможуть діяти автономно.

Комплекс Bayraktar TB2 - три станції управління та шість безпілотних літальних апарати

Орієнтовний графік поставки: перший комплекс має бути доставлений до 31 жовтня 2022 року, наступні два – до 30 квітня та до 31 жовтня 2023 року відповідно, четвертий – має надійти до 30 квітня 2024 року.

Проблема, яка реально цікавила парламентарів – чи ж будуть комплекси Bayraktar TB2 приєднані до існуючих систем управління вогнем та обміну даними в польській армії.

Цілком можливо, що після 2024 року ми станемо свідками спільних тренувань розрахунків комплексів Bayraktar TB2 із складу збройних сил України та Польщі одночасно

Можливо, відповідь перевершила усі їх очікування - комплекси Bayraktar TB2 для польської армії зможуть обмінюватись даними навіть із винищувачами F-16 ВПС Польщі, завдяки контейнерам DB-110.

Само собою, що бортове обладнання турецьких комплексів Bayraktar TB2 буде адаптоване для обміну даними з іншими системами польської армії. Інші деталі контракту – під грифом "секретно".

Взаємодія Bayraktar TB2 та інших систем на полі бою, інфографіка має ілюстративний характер та укладена на основі даних про застосування таких комплексів під час війни за Нагірний Карабах у 2020 році
Читайте також: Перевірено війною: успішна тактика турецького БпЛА Bayraktar TB2, яку може застосувати Україна