xcounter
#

Поки "Сайгак" для ЗСУ "блукає", бундесвер отримає вдосконалений джип Gelandewagen

4507
Серійне виробництво автомобіля BR464 стартує у 2022 році
Серійне виробництво автомобіля BR464 стартує у 2022 році

Сидіння в цьому автомобілі адаптовані для розміщення озброєних чоловіків у бронежилетах, а для живлення систем джипу є одразу три акумулятори - конструктори та оборонне відомство Німеччини не стали себе тішити ілюзією, що автомобіль для цивільного ринку відповідатиме потребам армії

В 2022 році німецька компанія Mercedes-Benz відзначатиме 50-річчя від запуску у виробництво свого славетного джипу G-Model, більше відомого як Geländewagen.

На даний момент було вироблено близько 400 тисяч джипів Geländewagen різних модифікацій, як військового, так і цивільного призначення.

Читайте також: Армія США випробовує новий "джихадомобіль": 105-мм гаубицю поставили на автомобіль JLTV
Один із найперших "Гелендвагенів", який був виготовлений ще в 1979 по скасованому замовленню для Ірану, фото ілюстративне

Такий своєрідний рекорд для німецького Mercedes-Benz не став приводом "почивати на лаврах".

І 28 вересня 2021 року в австрійському місті Грац відбулась прем’єра джипа Geländewagen BR464, розробленого спеціально для потреб німецької армії та збройних сил інших країн, пише портал European Defence Rewiew.

Джип Geländewagen BR464, фото ілюстративне

Представники Mercedes-Benz окремо наголосили, що не планують продавати свій новітній джип BR464 на цивільному ринку, тому для цієї машини не буде розроблена версія "для цивільного користування".

Джип BR464 має одразу декілька особливостей. Перша із них – ергономіка салону розроблялась з розрахунку, що пасажирами автомобіля будуть до зубів озброєні та екіпіровані чоловіки, які разом з обладунками важитимуть до 120 кілограмів. Тому крісла в салоні були відповідно вдосконалені.

Конструктори заклали у джип BR464 опцію часткового демонтажу кузова, для встановлення різного роду електромеханічного обладнання

Джип BR464 має двигун Mercedes-Benz OM656 потужністю 249 кінських сил, який адаптований для використання палива стандарту Euro 3, і також – менш якісного пального.

Конструктори машини допустили, що у польових умовах можуть бути проблеми з підвозом палива, тому заливати у бак доведеться буквально що завгодно. Джип BR464 має основний паливний бак на 80 літрів, є опція установки паливного бака на 94 літри.

В характеристики двигуна Mercedes-Benz OM656 для джипа BR464 закладена можливість безперервної роботи протягом 400 годин на високосірчистому низькоякісному пальному, стверджують в Mercedes-Benz

Джип BR464 має одразу три акумуляторні батареї, які живлять двигун та інші підсистеми автомобіля. Цей автомобіль може брати на борт до 1 тони корисного навантаження, зокрема різного роду електромеханічне обладнання.

Цікаво, що для відпрацювання серійної конфігурації джипа BR464 компанія Mercedes-Benz виготовила одразу 64 автомобілі-прототипи, які пройшли багатомісячний цикл випробувань у всіх можливих кліматичних зонах – від лісів Німеччини до пустелі Марокко.

Пробіг усіх дослідних екземплярів BR464 під час випробувань склав понад 500 тисяч кілометрів, стверджують в Mercedes-Benz

Також показовий момент: концерн Mercedes-Benz уже має серійний зразок джипа BR464, але серійне виробництво такого автомобіля для потреб армії Німеччини зможе розгорнути лише у першій половині 2022 року, і це – при уже сформованому портфелі замовлень; концерну Mercedes-Benz потрібно згорнути виробництво попередніх моделей джипів, аби "розчистити" конвеєр для нового армійського всюдихода BR464.

Можливо, Міноборони України вирішить "озброїтись" таким досвідом своїх німецьких колег по темі переоснащення автопарку польових частин. Особливо з поправкою на те, що доля ДКР "Сайгак" по створення нового автомобіля-всюдихода для Збройних Сил України – досі лишається невизначеною.

Радянський УАЗ, схоже, і далі лишатиметься "безальтернативним" автомобілем для Збройних Сил України
Читайте також: Заміну УАЗам для ЗСУ знайдуть на цивільному "авторинку": вимоги НАТО до "Сайгака" скасують