xcounter
#

​Південна Корея кардинально озброюється на 250 млрд доларів: від танків до авіаносця та власної ПРО

Для Південної Кореї сильна армія - питання виживання
Для Південної Кореї сильна армія - питання виживання
2262

Сеул вирішив кардинально посилити свою армію

Південна Корея, яка знаходиться під постійним прицілом не тільки КНДР, а й у сфері інтересів Китаю, вирішила значно наростити свою обороноздатність.

У відповідності до п’ятирічного плану на 2021 по 2025 роки передбачаються витрати у розмірі 250 млрд доларів, включно з 85 млрд доларів які будуть направлені на розробку нових видів озброєння, а також поетапне збільшення військового бюджету з 42 до 57 млрд доларів.

Читайте також: ​Японія купує рекордну кількість винищувачів F-35 для власного авіаносного флоту
К2 танк
Танки К2 - розробка Південної Кореї

Програма охоплює основні компоненти оборони країни, з окремим фокусом на морську складову. Зокрема мова йде про намір побудувати авіаносець, який буде озброєний винищувачами п’ятого покоління F-35B з системою короткого зльоту та вертикальної посадки.

Проект авіаносця отримав шифр LPX-II та буде класичним авіаносцем, а не універсальним десантним кораблем. Він стане найбільшим кораблем, який коли-небудь був збудований у Південній Кореї.

LPX-II
Орієнтовний вигляд LPX-II

Відповідно до планів, LPX-II буде мати повну водотоннажність до 40 тисяч тонн, роздільний "острів" (за прикладом Queen Elizabeth), а також два підйомні механізми для літаків. На ньому можуть розміститися 12-15 винищувачів F-35B та декілька вертольотів типу MH-60R Seahawk. Загальний розмір авіаційного крила оцінюється у 20 літальних апаратів.

Додамо, що Корея вже замовила у США 20 F-35B, на додачу до 40 виключно сухопутних F-35А, а також оголосила про намір закупити 12 вертольотів MH-60R Seahawk, які призначені для виявлення підводних човнів та евакуаційних операцій.

F-35B
F-35B - стане ударною силою авіаносця Кореї

Крім авіаносця морська компонента Південної Кореї буде посилена новими есмінцями типу KDDX (KDX-IV) зі стандартною водотоннажністю у 6 тисяч тонн, які будуть оснащені власною AEGIS-подібною системою. Також зі стапелів мають зійти неатомні підводні човни модернізованого проекту KSS-III зі збільшеною кількістю пускових шахт та нові кораблі комплексного постачання.

KSS-III
Підводний човен типу KSS-III

В цій же програмі визначено початок серійного виробництва відомого "довгобуду" - винищувача KF-X, модернізація KF-16 и F-15K, розробку нових крилатих та протикорабельних ракет, а також закупівля нових військово-транспортних літаків та нових легких вертольотів вертольотів ALH.

KF-X
Історія KF-X налічує вже 20 років перенесень строків та збільшення бюджетів

Водночас протиповітряна оборона країни має бути посилена новим зенітним ракетним комплексом великої дальності L-SAM, який здатний знищувати літаки противника на відстані до 150 км та здатністю перехоплювати балістичні ракети. Також має бути розроблений окремий комплекс протиракетної оборони аналогічний ізраїльському Iron Dome.

Сухопутні підрозділи мають отримати танки К2, бронетранспортери К806/К808, крім того планується модернізація 155-мм САУ К9А1. Окрему увагу приділено розробці високоточних реактивних снарядів калібром 230-мм для РСЗВ та нових оперативно-тактичних ракет.

К9А1
САУ К9А1

Науково-дослідні роботи також будуть зосереджені на розробці наземних, повітряних та підводних дронів, розробці національної системи супутникової навігації та створення твердопаливного ракетоносія.

Також повідомляється про створення індивідуальної "цифрової" екіпіровки для бійців. Попри це повідомляється про наміри скоротити чисельність військовослужбовців з 555 тисяч до 500 тисяч до кінця 2022 року.

Армія Кореї
Армія Кореї налічує понад 500 тисяч військовослужбовців

Попри те, що Південна Корея є однією з 10 найпотужніших економік світу, загальні витрати на оборону у 250 млрд доларів за п’ять років, є доволі великою сумою. Зокрема бюджет країни на 2020 рік становить 434 млрд доларів і щорічні витрати у 50 млрд є більш ніж вагомою частиною бюджету. Але утримання високотехнологічної півмільйонної армії, при 50-мільйонному населенні, є одним з небагатьох гарантій безпеки Південної Кореї.

Армія Кореї
Читайте також: Нові деталі ударного БПЛА від ДККБ "Луч": повністю автономний та більший за Bayraktar TB2 (відео)