xcounter
#

Пентагон змінює підхід до забезпечення власної армії та союзників й це стосується усього, включно боєприпаси

Пентагон змінює підхід до забезпечення власної армії та союзників й це стосується усього, включно боєприпаси
10361

У США планують зосередитись на перенесенні виробництва озброєння до країн-партнерів, збільшення складів з озброєння по всьому світу та на прикладі України реалізувати дистанційне обслуговування

Командування матеріально-технічного забезпечення армії США (US Army Materiel Command) запланувало зміну своїх підходів, що пов'язано з досвідом війни в Україні, а також загрозах у Тихоокеанському регіоні. Й насправді мова йде про практичний досвід, бо US Army Materiel Command в тому числі забезпечує й перекидання озброєння до України, а також займається його підтримкою.

Тому зміни у роботі цього командування, а також взагалі підходів армії США до забезпечення вкрай важливі. Їх в інтерв'ю Breaking Defense озвучив заступник командувача US Army Materiel Command генерал-лейтенант Кристофер Мохан. При цьому мова йде про глобальний стратегічний рівень й далеко не лише про саму армію США, а навіть більше про необхідність забезпечувати озброєнням союзників.

Читайте також: США роблять цікаві вертольоти AH-6i під APKWS, на які варто звернути увагу

Наприклад, війна в Україні показала величезну потребу у всьому озброєнні. Але все впирається у його виробництво, й у Пентагоні зараз триває дискусія на якому рівні тримати виробництво озброєння взагалі. Бо необхідно знайти баланс між потребою, можливостями та питанням зберігання.

виробництво боєприпасів

Зрештою кожне озброєння на складі все одно вимагає коштів на утримання. І якщо звичайні артилерійські боєприпаси ще можливо зберігати відносно дешево, то високоточне озброєння вимагає значно більших витрат. Й один з потенційних засобів - це розміщення виробництва на території країн-партнерів.

Такий сценарій, коли озброєння американських зразків локалізується на території інших країн дозволяє отримати "гарячі" чи хоча б "теплі" виробничі лінії у будь-який момент часу та у більшості регіонах світу. Також вочевидь для США це знімає проблему із ремонтом озброєння, яке буде передаватись, а також дозволяє створити розгалужену виробничу базу власного озброєння.

Також потреба України в озброєнні, особливо в артилерійських снарядах, показала необхідність розвивати поза межами США бази зберігання озброєння - так звані APS. Наразі мова йде про сім таких баз, які розкидані по всьому світу. Але в US Army Materiel Command вбачають потребу у збільшенні кількості APS.

Бази зберігання озброєння США
Бази зберігання озброєння США

Також, як зазначив Кристофер Мохан, саме Україна показала, як можливо буде розвиватись війна у Тихоокеанському регіоні, коли неможливо використати стандартні рішення. Через те, що армії США заборонено перетинати кордон України, все що можуть американські фахівці - надавати дистанційні консультації з ремонту та обслуговування техніки. Й скоріш за все те саме чекає армію США на розтягнутому фрагментарному гіпотетичному фронті війни у Тихому океані.

Таким чином для України підхід US Army Materiel Command доволі ілюстративний, бо саме у нього вкладаються слова речника Держдепу США Метью Міллера, щодо прагнення допомогти Україні побудувати власну військово-промислову базу, аби країна самостійно могла фінансувати, виробляти та закуповувати зброю.

виробництво озброєння

Бо у США цілком розуміють потребу в озброєнні, й не лише України, а по всьому світу, розтягнутість власних логістичних шляхів забезпечення та питання виробництва, яке можливо ефективно розширити якраз шляхом локалізації в інших країнах, знімаючи тим саме й питання обслуговування власного озброєння.

Читайте також: Скільки ракет KN-23 може мати Північна Корея, і як виглядає їх виробництво