xcounter
#
Під час репетиції військового параду у Санкт-Петербурзі

Парад під час чуми: Навіщо попри всі загрози Путін хоче показати військову міць РФ

Під час репетиції військового параду у Санкт-Петербурзі
794

20 червня 2020 року в Москві пройшла генеральна репетиція військового параду присвяченого 75-річниці перемоги Радянського Союзу над фашистською Німеччиною. Вже зараз є всі підстави вважати, що сам парад, який має відбутись 24 червня ц.р., увійде до історії, як найбільш неоднозначний та такий, що матиме негативні наслідки

До цього заходу Путінська влада почала готуватися за багато місяців до його проведення й "коронний" ювілей мав стати одним з найбільш масових та помпезних за всю історію РФ. А могутність російської військової машини мали оцінити не лише громадяни РФ, а й безліч закордонних гостей. Однак коронавірусна загроза дещо підірвала грандіозні плани, й всеросійське свято та заходи заплановані до нього на 9 травня цього року, довелося вимушено відтермінувати.

Парад в РФ
В РФ "лякають" світ заобрійними масштабами параду 24 червня 2020 року / Інфографіка Міноборони РФ

Оскільки вибір "символічних" дат був не такий вже великий, а велика затримка урочистостей категорично не влаштовувала російських керманичей, найбільш відповідною їм здалася дата проведення першого повоєнного параду Перемоги .

Читайте також: Військовий парад в Росії: якими новинками буде хвалитися Путін (фото та відео)

Що заплановано?

Масштаб лише військової складової урочистостей дійсно може вразити - особливо, якщо порахувати витрати на організцію (і це в умовах падіння економіки в період коронакризи). В параді на Червоній площі братимуть участь 13 тисяч російських силовиків, 216 одиниць військової техніки (заплановано 232) та 75 літаків й гелікоптерів.

Парад в РФ
Техніка параду на майданчику в Нижніх Мнєвніках (Північно-Західний округ Москви)

Закордонна складова, через загрозу COVID-19, буде значно меншою, ніж планувалося. На параді очікується присутність військовослужбовців з 13 країн. Більшість з них, в часи другої світової, входили до складу СРСР (Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Узбекистан, Туркменістан, Таджикистан, Казахстан, Киргизія та Молдова). Окрім представників пострадянських країн, в параді також мають взяти участь військові Китаю, Індії, Монголії та Сербії.

Не зважаючи на пандемію, яка охопила більшість територій РФ, урочистості, крім власне Москви, військові паради планують провести у 28 містах. Це при тому, що раніше багато міст Росії відмовилися від проведення Параду перемоги 24 червня в зв'язку з епідеміологічною ситуацією.

Парад в РФ

Попри те, що 13 міст РФ відмовились від проведення масових заходів, в окупованому Криму пройде парад одразу в трьох містах - це відповідає завданням інформаційного впливу РФ на населення окупованого півострова / Інфографіка Міноборони РФ

В цілому, як стверджують у Міноборони РФ, до участі у святкових заходах залучається понад 64 тисячі військових, понад 2,4 тисячі одиниць озброєння і військової техніки (сухопутної та авіаційної) та 20 надводних кораблів (одразу було озвучено участь 177 тисяч учасників та 4,5 тисячі одиниць техніки).

А що з коронавірусом?

Попри надважливість святкування 75-річного ювілею місцева влада 13 міст РФ (Курську, Пермі, Бєлгорода, Саранську, Ярославля, Якутську, Пензі, Вологди, Челябінську, Пскову, Орла, Петропавловська-Камчатського та Нижнього Тагілу) вирішила значно скоротити урочистості або взагалі їх перенести на майбутнє.

Причина для цього досить проста – коронавірусна інфекція нікуди не ділась, а проведення масових всенародних святкувань та парадів, на думку очільників цих регіонів, може призвести до нового масштабного спалаху захворювань.

COVID-19
Офіційні дані по захворівшим на коронавірусну інфекцію в РФ за одну добу, станом на ранок 20 червня

Однак не помітно, щоб це непокоїло Кремль. Путінські управлінці наполегливо намагаються переконати власний народ в тому, що пік пандемії вже пройдено, а коронавірус практично переможений.

Парад в РФ
Військова поліція ВС РФ на бронемашині КамАЗ-63968 "Тайфун-К" під час першої репетиції параду в підмосковному Алабіно 10 червня 2020 року. На задньому фоні військовий оркестр намагається грати на інструментах в захисних масках та рукавичках

Насправді ж, за офіційними даними, станом на 20 червня ц.р. в РФ виявлено 576 952 захворівших, 8002 людини померло, 310 тисяч осіб знаходяться під наглядом. За останні добу захворіли 7889 росіян (з них понад тисяча в Москві та понад півтисячі в Московській області), 161 особа померла (з них 34 в Москві та 23 в Московській області). Загалом в столиці РФ виявлено 212 978 захворівших з яких 3565 померло.

COVID-19
Офіційні дані щодо захворівших на COVID-19, розміщені на сайті Міноборони РФ станом на 19 червня 2020 року

Не менш "цікава" ситуація й у власне військових РФ. Станом на 19 квітня на COVID-19 хворіють 1542 військових, 257 курсантів та 242 інфікованих співробітників цивільного персоналу Збройних Сил РФ (загалом понад 2 тисячі осіб). При цьому Міноборони РФ не вказує даних, скільки захворіло за останню добу, скільки хворих військових було виявлено взагалі та не надає ніякої інформації про летальні випадки.

Нагадаємо, указ про проведення військових парадів 24 червня ц.р. був підписаний Путіним 29 травня ц.р. На той час було відомо про 387 623 випадки захворювання на коронавірус COVID-19, 8572 випадків зараження за останню добу та 4374 летальних випадки. Тобто за час від підписання указу захворіло майже 190 тисяч громадян РФ, а ще 3 628 померли.

Парад в РФ
Репетиції військових парадів проходять у 28 містах РФ. Фото тренувань з Санкт-Петербурга, Севастополя, Волгограду та Тули

В Москві, де через велику скупченість людей ситуація особливо складна - за період з підписання указу захворіло 37 149 осіб, а кількість померлих за ці 22 дні становить 1235 осіб.

Тобто ні про яку "перемогу" над коронавірусом мова не йде.

Коронавірус та паради

10 червня 2020 року було проведено перше тренування військового московського параду в Алабіно. Після цього, на військовій базі пройшло ще 6 репетицій, а далі парадні розрахунки та техніку було відправлено у Москву.

Парад в РФ
Перша репетиція параду в підмосковному Алабіно 10 червня 2020 року

Два вечори поспіль (17 та 18 червня) тисячі військових та сотні одиниць техніки проводили тренування в столиці Росії. Весь цей час, місцеві ЗМІ переконливо розповідали про безпечність заходів, про те, що всі військові начебто мають імунітет, крім того суворо дотримуються засобів безпеки та весь час носять захисні маски й рукавички. Аналогічні дії відбувалися й на тренуваннях в інших містах РФ.

Парад в РФ
Нічна репетиція в Москві, поки що всі в засобах захисту.

Однак все змінилося на генеральній репетиції вранці 20 червня. Раптом, всі 13 тисяч військових позбавилися масок та рукавичок. Більш того, не буде ніякого захисту й власне на параді, ймовірно щоб не бентежити глядачів «карантинним» виглядом.

Парад в РФ
Ранок 20 червня, початок генеральної репетиції параду в Москві. Прибулі на автобусах військові прямують до Красної площі без засобів захисту

Якщо враховувати статистику захворювань в РФ, дії Кремля починають виглядати все більш безглуздими. Адже навіщо дотримуватись суворих заходів безпеки на тренуваннях на малолюдному Алабіно й повністю нехтувати йми на генеральній репетиції та власне параді, в той час як кількість хворих на коронавірус зменшується дуже повільно?

Не менш абсурдно виглядають переконання російських журналістів, що демонструють величезні натовпи військових РФ, які майже 5 годин ходять пліч опліч без захисту, й коментуючи ці кадри кажуть про "повну безпеку, контроль та дотримання суворих правил профілактики".

Парад в РФ
Численні жителі міст РФ де проходили репетиції параду явно вже забули що таке карантин

Варто додати, що 24 червня оголошене вихідним днем на який назначено безліч різних святкових заходів по всій країні. Подібні заходи не обійдуться без натовпів та великої скупченості людей. При цьому, все це буде проходити цілий день й в умовах складнощів з транспортом. Оскільки вулиці багатьох міст будуть повністю перекриті для руху, добратися до місць проведення парадів та інших заходів для більшості росіян буде можливим лише у переповненому громадському транспорті.

Парад в РФ
Понад 200 одиниць військової техніки та тисячі військових на автобусах будуть їхати через всю Москву перекривши рух на дорогах на півдня

А дивлячись на натовпи росіян під час репетицій парадів, на яких, доречи, присутня й велика кількість людей похилого віку та дітей, можна лише гадати що вийде з цього "свята". Адже майже всі глядачі (судячи з численних відео та фото з репетицій) повністю ігнорують заходи безпеки - не носять ні масок ні захисних рукавичок та навіть не намагаються дотримуватися дистанції.

Так навіщо потрібен "парад під час чуми"?

Дивлячись з боку, здається що у влади Кремля "скрепність" та гонитьва за символами просто позбавила залишків розуму.

Однак схоже, що все не так просто. Так, сама ювілейна дата, у світлі поведінки російських керманичів за останні роки, робить просто критично необхідним зробити епічне свято та використати його для зменьшення падіння рейтингу керманича Кремля.

Парад в РФ
9 травня (яка несподівана дата) 2020 року в РФ завершили будівництво Головного храму Збройних Сил Росії та прихрамового комплексу. Згодом туди з помпою були доставлені ікони (!) всіх видів та родів військ ЗС РФ. Також його відвідала делегація закордонних послів. Відкриття храму заплановане на 22 червня ц.р.

Не менш важливим, є й показ російської техніки та численних новинок, що має, ніби-то, продемонструвати міць країни, її потужний розвиток та технологічну перевагу над іншими державами. Це незважаючи на те, що значна частина цієї техніки роками їздить по подібніх парадах, однак так і не прийнята на озброєння, а частина її - небоєздатна.

Парад в РФ
Хоч російські ЗМІ анонсували показ безпрецедентної кількості нової техніки, значна частина з неї є або модернізованими радянськими зразками, які ще нещодавно ті ж самі ЗМІ називали застарілими (наприклад Т-80БВМ або БМП-2 з бойовим модулем "Бережок"), або являють собою просто макети, доведення яких до готовності відбудеться не раніше ніж за 4-5 років (ЗРГК "Панцирь-СМ" та БМП Т-15 "Армата" з бойовим модулем "Кинжал")

Однак основною причиною, проведення параду саме 24 червня, а не пізніше, через кілька місяців, коли б становище з коронавірусною загрозою могло б дійсно стати менш критичним, це голосування за поправки до Конституції РФ. Саме цей надважливий для Путіна пакет, який дасть йому права на довічне "царювання" й узаконить ще цілу низку необхідних для просування імперських амбіцій РФ питань, заставив Кремль перенести термін урочистостей на 24 червня.

Парад в РФ
З кожним роком на парадах в РФ додається все більше техніки часів Другої світової війни. Для використання танків Т-34 в ЗС РФ навіть створили окремий батальйон, що входить до складу 4-ї гвардійської Кантемирівської дивізії

Адже поправки збираються приймати одним пакетом, а це (враховуючи неоднозначність багатьох моментів, які хочуть додати до Конституції) викликає побоювання й небажання голосувати за нововведення навіть у тих громадян, що ставляться до Путіна лояльно. І це російській владі добре відомо.

Парад в РФ
Дивлячись на одну з центральних вулиць Москви після проходження техніки "чумного" параду згадується відоме прислів'я - "У Росії дві біди - дурні та дороги"

За нову Конституцію будуть голосувати 1 липня ц.р. Саме тому, за тиждень до голосування, дуже доречно провести видовищні й масові святкові заходи. Ті, які заставлять російський народ підзабути про суперечливі моменти в новому основному законі країни. Ті, які надихнуть росіян і знову їм нагадають про те, що вони люблять Путіна.

Парад в РФ
"Параду багато не буває" - такій слоган зараз все частіше лунає в російському інфопросторі. І дійсно, авіаційну складову параду росіяни зможуть побачити другий раз (перший авіапарад відбувся власне 9 травня)

А те, що при цьому, від сплеску заражень спричинених масовими святковими заходами, захворіє велика кількість пересічних громадян РФ (а дехто ще й має великі шанси загінути), вже не так і важливо...

Читайте також: Парад в окупації та коронавірус: сьогодні строєм по вулицях, а завтра - в інфекціонку