xcounter
#

Одна з країн НАТО готова дати полякам Eurofighter замість МіГ-29 для України, але їх це не влаштовує

2937
Винищувачі Eurofighter італійських ВПС, фото – ресурс Eurofighter Typhoon
Винищувачі Eurofighter італійських ВПС, фото – ресурс Eurofighter Typhoon

Справа не тільки в запропонованій модифікації, але й у тому, що країна-гарант "зіскочила" з раніше взятих на себе зобов’язань

Польський портал Defence24 наводить неофіційну інформацію, яку також опублікував італійський ресурс Milano Finanza, за якою Італія запропонувала передати Польщі від 12 до 16 винищувачів Eurofighter у версії Tranche 1.

Офіційно факт такої пропозиції обидві сторони не підтверджують. Але в Defence24 стверджують, що воєнно-політичне керівництво Польщі таку пропозицію відхилило, бо їх не влаштовує ані сам тип винищувача, ані його характеристики, ані контекст, в якому ця пропозиція надійшла.

Читайте також: Чому у США говорять про 18 місяців підготовки пілотів й що F-16 не для цього етапу війни - про реальний розклад сил у небі України
Польський МіГ-29, ілюстративне фото від Agencja Wyborcza.pl

Для початку, як можемо зрозуміти із тексту "крізь рядки", поляків для початку не влаштовує той момент, що передачу Eurofighter замість МіГ-29 для України пропонує взагалі Італія. Хоча спочатку дати Польщі бойові літаки замість радянських винищувачів, які "перекочують" в руки ЗСУ, обіцяла Велика Британія. А тепер британці кажуть, що не вступали з поляками у переговори з цього питання.

Також Польщу, за неофіційною інформацією, не влаштовує тип літака, який робить усю пропозицію нераціональною. Eurofighter у версії Tranche 1 не є "літаком для завоювання домінування в повітрі", його ударні можливості обмежені застосуванням керованих авіабомб.

Вкупі з високими експлуатаційними затратами, винищувачі цього типу Варшава вважає "нераціональними", бо навіть якщо літаки цього типу вдасться отримати за "символічною" ціною, затрати на обслуговування та експлуатацію будуть високими. І це при тому, що зараз польським ВПС доводиться "з нуля" будувати вертикаль для обслуговування двох інших типів літаків – F-35 та південнокорейського FA-50.

Eurofighter італійських ВПС на стоянці, фото - NATO Air Command

Від себе автори Defence24 додають уже стандартну пропозицію – якщо країни Заходу мають "вільну" авіатехніку, її краще використати одразу напряму для того, щоб ЗСУ почали перехід на літаки саме західного зразка.

Конкретно у цій історії – в теорії, італійські Eurofighter у версії Tranche 1 можуть зацікавити ВПС Іспанії, яка хоче збільшити парк винищувачів цього типу, щоб заодно була можливість вивести з експлуатації F/A-18 Hornet. Якщо брати саме такий контекст, то це виглядає доволі логічною схемою – Італія віддає свої Eurofighter у версії Tranche 1 Іспанії, а та в свою чергу віддає свої Hornet Україні.

Але від Defense Express окремо наголосимо на тому, що Україні потрібна передача саме сучасних багатофункціональних бойових літаків, в першу чергу – F-16.

МіГ-29 та F-16 польських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти щодня застосовують свій аналог JDAM-ER - УМПК на передовій: чим можливо протидіяти