xcounter
#

Німці можуть мати всього 70 далекобійних ракет SM-2 на фрегати, і це проблема

3168
Запуск зенітної ракети SM-2 із німецького фрегата Sachsen, фото ілюстративне, джерело - Bundeswehr
Запуск зенітної ракети SM-2 із німецького фрегата Sachsen, фото ілюстративне, джерело - Bundeswehr

ВМС Німеччини мають проблему з дефіцитом засобів ППО, що впливає на здатність виконувати завдання "тут і зараз"

Коли німецький фрегат F124 Hessen 26 лютого 2024 року прибув в акваторію Червоного моря для охорони торгівельного судноплавства від атак єменських хуситів, можливо це була перша після Другої світової бойова місія корабля ВМС Німеччини поза межами країни.

Однак як можемо знати з публікацій західних ЗМІ далі, ця перша бойова місія німецького корабля обернулась чимось близьким до поняття "фіаско": фрегат випустив дві далекобійні зенітні ракети SM-2 (із дальністю стрільби до 166 кілометрів), які він ідентифікував як дрон хуситів, на повірку це виявився американський БПЛА, але при цьому всьому обидві ракети просто не влучили у ціль.

Читайте також: ЗСУ ймовірно досі використовують рідкісні радянські Х-25 із Су-24М (відео)
Німецький фрегат F124 Hessen, фото ілюстративне, джерело - Bundeswehr

Чому насправді не влучили

Цю ситуацію в своїй публікації розбирав профільний портал Naval News, і там описується наступна картина.

Те, що екіпаж фрегата F124 Hessen влаштував friendly fire по американському безпілотнику, пояснються не рівнем виучки моряків німецького корабля, а поганим рівнем координації союзних сил. Бо коли спочатку екіпаж фрегата помітив у небі невідомий безпілотник, то було встановлено, що літальний апарат не відповідає на запит "свій – чужий", а коли німці подали запит до своїх американських колег, ті заявили, що дрон не їхній. І лише після цього F124 Hessen відкрив вогонь.

Радар APAR на німецькому фрегаті проекту F124, фото ілюстративне, джерело - Bundeswehr

Що цікаво, промах обох випущених SM-2 пояснюється не технічним станом цих ракет, а застарілістю радара, який стояв на F124 Hessen. Німецькі ВМС використовують радар APAR, який потребує оновлення. Однак бундесвер на модернізацію РЛС для своїх кораблів поки не планує витрачатись.

Скільки взагалі є ракет

Однак найбільша проблема, на яку звертають увагу автори Naval News – німецький флот має взагалі обмежену кількість зенітних ракет, що прямо впливає на здатність виконувати завдання за призначенням.

Наприклад, в своїх оцінках автори ресурсу виходять з того, що за даними SIPRI в 2003-2005 роках Німеччина придбала 108 зенітних ракет великого радіусу SM-2, а більше повідомлень про закупівлю таких ракет німцями не було. Тому на даний момент оціночна наявність SM-2 у розпорядженні ВМС Німеччини складає всього 70 одиниць, і лише на одну повну зарядку кожного із трьох фрегатів проекту F124 (треба 24 на один корабель).

Запуск зенітної ракети RIM-162 ESSM із німецького фрегата F124 Hessen, фото ілюстративне, джерело - Bundeswehr

Орієнтовна кількість наявних зенітних ракет середнього радіусу дії RIM-162 ESSM в розпорядженні німецького флоту складає всього 175 одиниць (необхідно 32 ракети цього типу на один корабель).

Відомо також, що на даний момент Німеччина замовила поставку 600 зенітних ракет малого радіусу дії RIM-116 Block 2B, наявний запас таких ракет не вказується.

Читайте також: Як літак може ухилитися від ракети ЗРК Patriot: й чому Су-34 збити легше за Су-35