xcounter
#

Мобілізаційна готовність армії РФ: від частин оперативної готовності до резервних та чому це важливо

Мобілізаційна готовність армії РФ: від частин оперативної готовності до резервних та чому це важливо
5555

Мобілізація, в першу чергу, це чітке планування, а зараз генштаб РФ може використати мобілізаційні плани, лише замість туалетного паперу

Мобілізація РФ, яку Кремль вирішив провести надшвидкими темпами й, скоріш за все, планує призвати за перші декілька діб декілька сотень тисяч осіб, вже викликала величезний скепсис у здатності Кремля "проковтнути" таке поповнення.

Водночас аналітики польського профільного видання Defense24 нагадали вкрай важливу річ - реальні ступені готовності частин, формувань та з'єднань армії РФ відповідно до їх мобілізаційної готовності. Справа в тому, що коли мова йде про умовні бригади та полки далеко не завжди вони мають однакову оперативну готовність до бойових дій, повний штат та весь набір озброєння та техніки. Особливо, коли мова йде про армію РФ, яка майже без змін перенесла цю модель від СРСР.

Читайте також: Портфель замовлень на Bayraktar розписаний на 3 роки вперед, але 20 таких дронів "поза чергою" купили ОАЕ

Сили швидкого реагування або сили безпосередньої бойової готовності - частина з'єднань збройних сил РФ, які у мирний час мали укомплектованість виключно контрактниками та мали оснащеність озброєнням та військовою технікою на рівні 90%. Якщо не брати стратегічні сили, авіацію, флот та протиповітряну оборону, то в першу чергу мова йде про повітряно-десантні війська, підрозділи спеціального призначення та деякі бронетанкові, мотострілецькі та артилерійські частини. Їх готовність до бойових дій вимірювалась у годинах від сигналу тривоги.

армія рф
Підрозділи високого ступеня бойової готовності

- з укомплектованістю понад 50% особового складу, переважно з контрактників, з озброєнням та військовою технікою за штатом. Їх готовність вимірюється від сигналу тривоги та висування вимірювалось у декількох днях. З 2017 року РФ приклала доволі значні зусилля для збільшення рівня підготовки та їх оснащеності.

армія рф

Кадрові частини або підрозділи малої бойової готовності - кількість особового складу від 10% до 50%, значна частина строковиків. Більша частина техніки та озброєння знаходиться на довгостроковому зберіганні. За нормативами мали розгортатися у повноцінні підрозділи за 3-4 тижні.

армія рф

Новосформовані військові частини - без діючого особового складу, з технікою та озброєнням, яке зберігається на базах матеріального забезпечення. Стан цих баз цілком відомий і зазвичай є просто звалищами металобрухту. Окрім того, наприклад, автотранспорт для цих частин мав отримуватись з мобілізаційного резерву "народного господарства".

При формуванні "командне ядро" таких підрозділів мали сформувати офіцери переведені з інших кадрових підрозділів, а також офіцери запасу, до яких додавали солдатсько-старшинську ланку з мобілізованих.

армія рф
Резервні навчальні центри

- розгортаються на базі лінійних військових частин де проводиться підготовка осіб, які не проходили військову службу.

З боку Defense Express зазначимо, що це розподілення з часів СРСР було доволі продумане з точку зору проведення мобілізаційних заходів. Зокрема у випадку війни (чи напередодні) оголошувалась мобілізація, вона мала проходити поетапно: доукомплектовувались підрозділи високого ступеня готовності, розгортались кадрові частини та завантажувались навчальні центри. Поетапність була вкрай важливою і для відповідних заходів із переходом промисловості на "військові рейки".

Одразу ця послідовність була порушена і далі ситуація для рашистів ще більше погіршувалась. Зокрема ЗСУ "викосили" значну частину з'єднань безпосередньої бойової готовності (в першу чергу десантуру) та "ядро" підрозділів високого ступеня бойової готовності.

армія рф

Для поповнення цих втрат РФ протягом півроку вже проводила "скриту мобілізацію". Але замість розгортання кадрових частин цей процес йшов шляхом безпосереднього "маршового" поповнення частин на передовій, доукомплектації існуючих та фактичне формування нових частин - усіляких "добровольчих загонів" та навіть окремих армій в середині армій. Зокрема усілякі "вагнерівці" взагалі не у збройних силах, але мають все, включно зі штурмовою авіацією. Це вже внесло певний "роздрай" у систему мобілізації, бо головне у цьому процесі - планування ресурсів та часу.

"Всі плани, а мобілізація ґрунтується на точному плануванні, виходять з того, що частини приймають резервістів або в місцях постійної дислокації, тобто в казармах, або в аварійних районах, тобто в плані також вказувалося, коли, скільки, за якими спеціальностями і в які частини мали надходити резервісти. Було прописано, озброєння, обмундируванням а, головне, навчання. І зараз генштаб РФ може використати ці плани лише замість туалетного паперу.

Отже, маємо ситуацію, коли у росіян немає плану призначення резервістів. В них не так багато підрозділів, щоб їх тренувати, у них немає командирів, щоб ними командувати, і у них немає достатньої кількості обладнання (уже точно не на триста тисяч) для навчання", - пише видання, але підкреслює, що розмір цієї загрози не треба применшувати.

Читайте також: Армія РФ знайшла "ударний" спосіб приховати нові втрати у боях проти ЗСУ (фото)