xcounter
#

Кремль готував "репетицію" війни проти України ще восени 2020 року, "полігоном" мала стати Білорусь

4343
Танки армії РФ в Білорусі під час навчань "Запад-2021", осінь 2021 року, фото з відкритих джерел
Танки армії РФ в Білорусі під час навчань "Запад-2021", осінь 2021 року, фото з відкритих джерел

Операція мала тривати близько 40 діб, головною "ударною силою" мала стати 1-ша танкова армія росіян

Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що їм вдалось добути документ, який свідчить – Кремль планував майбутню окупацію Білорусі ще в серпні 2020 року, на тлі президентських виборів, що тривали у цій країні.

Старт операції був запланований на вересень того ж року, прикриттям мали стати навчання "Кавказ-2020", для проведення яких були залучені також частини армії Білорусі. Тривалість операції розраховувалась на 40 діб. Прочитати увесь документ можна ось за цим посиланням, ми ж виділимо найголовніші моменти.

Читайте також: Через війну в Україні росіяни вимушені відкласти ротацію своїх військ в Сирії – Генштаб ЗСУ
Бронетехніка рашистів в Білорусі під час навчань "Запад-2017", фото з відкритих джерел

Спочатку звернемо увагу на воєнну частину цієї операції. Рашисти в своєму документі прямо прописали, що сили вторгнення мають вести "вогневе ураження" по такій номенклатурі цілей – 1) "об’єкти, ураження яких призведе до паралічу економіки противника", зокрема центри кібер-безпеки; 2)об’єкти, ураження яких призведе до гуманітарної катастрофи – нафтопереробні заводи, ГЕС та ГРЕС, заводи хімічної промисловості тощо.

Війська вторгнення мали вести також "інформаційний" вплив, об’єкти впливу – населення та "опозиція" Білорусі, населення та воєнно-політичне керівництво країн Балтії та Східної Європи (очевидно, Україна входила у цей перелік), і найцікавіше – "війська першого ешелону противника" (схоже, росіяни передбачали, що бодай частина білоруської армії таки буде чинити опір інтервентам).

Показово, що орки розмістили свої "Іскандери" для ударів по Україні в тому числі й поблизу Мозирського НПЗ, очевидно розраховуючи - удар у відповідь по цим ОТРК призведе до "прильоту" на територію заводу та як наслідок - екологічного лиха

Ймовірно, автори цього документу передбачали, що залізниця Білорусі буквально "впаде в руки" росіянам. Інакше і не пояснити, що а) із території РФ на станції в Мінській області мали би прибути 65 військових ешелонів рашистів, б)з іншої сторони, по білоруській території поїзди орків мали би йти "по-військовому" - запас рейок на головній платформі, також передбачались платформи із зенітниками, що мали би прикривати від БПЛА.

Орки планували, що їх 1-ша танкова армія вийде на рубежі в Брестській та Гродненській областях Білорусі. Успіх такої операції посилив би воєнну загрозу одразу для України та Польщі. Для супроводу своїх танків по території Білорусі орки планували виділити воєнну поліцію. Під час маршу рашисти мали начебто боротись із "ДРГ та незаконними військовими формуваннями", іншими словами – Кремль давав своїм оркам карт-бланш на звірства проти мирного населення окупованих територій.

Рашисти заходять на територію Білорусі, лютий 2022 року

Цікава "новація" від орків – в рамках операції по окупації Білорусі 1-ша танкова армія мала передатидві танкові та три мотострілецькі роти в розпорядження управління ФСБ у Смоленській області. Рашисти збирались робити акцент саме на "прискореному просуванні" - від моменту виходу із ППД до завантаження на ешелон мало займати до 4 годин, якщо на станціях нема придатних рамп – розвантажуватись, не рахуючись із можливими поломками.

Також цікаво, що в наряд резервних сил для цієї операції мали бути включені 12 машин АРС-14 КМ, які призначені або для подачі рідини для дезактивації техніки, або ж для помивки особового складу під брандсбойтом.

Бронетехніка рашистів в Білорусі під час навчань "Запад-2017", фото з відкритих джерел

В чомусь, вищевикладений документ можна назвати "прототипом" того плану, за яким рашисти почали своє вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

За великим рахунком, Кремль задумував "репетицію" війни проти України, і Білорусь тут мала стати величезним "полігоном", де є усі "натурні об’єкти" - залізниця для перекидання військ та об’єкти, руйнування яких означає гуманітарну катастрофу.

Але для запуску плану по окупації Білорусі ще у вересні 2020 року не склались "політичні умови". В Кремлі на повному серйозі сподівались, що Лукашенко "запросить" російські війська для придушення народних протестів. Але білоруський диктатор впорався "лише" силами свого КДБ та ОМОНу. Тому фактичну окупацію Білорусі рашистам довелось відкласти до лютого 2022 року.

Зима 2022 року, російські окупанти розвантажують свою бронетехніку в Білорусі
Читайте також: Міноборони РФ повідомило про нові засоби ведення бойових дій: чого можна очікувати від Кремля