xcounter
#

Кібервійна по-українськи: досвід бойових дій на Донбасі допомагає США у створенні власних кіберпідрозділів

1045
На екранах – візуалізація даних про кіберзагрози
На екранах – візуалізація даних про кіберзагрози

Американські військові використовують досвід війни на Донбасі для створення нових підрозділів тактичної кібернетичної та радіоелектронної боротьби

Армія США приділяє значну увагу вивченню досвіду війни України з Росією, а також бойових операцій на інших ТВД задля формування власних сил та можливостей у кіберпросторі та електромагнітному спектрі.

Про це заявив командувач кіберкомандування Армії США генерал-лейтенант Стівен Фогарті під час конференції, присвяченої кібернетичним та електромагнітним можливостям, що пройшла у цей вівторок, 25 травня.

Читайте також: Як в Україні готують кібервоїнів і зв’язківців
Армія США
Фото: Стівен Стовер, Армія США

Так, три роки тому армія США оголосила про створення 915-го кібервійськового батальйону у результаті пілотної програми зі створення тактичних кібернетичних та електромагнітних груп для посилення бригад додатковими можливостями залежно від їх конкретних потреб в цій сфері.

Загалом у США планують створити 12 експедиційних груп з кібернетичної та електромагнітної діяльності, які допоможуть планувати тактичні кібероперації для командирів та проводити місії у координації з розгорнутими силами.

Наразі Кіберкомандування Армії США створило першу групу з 12 запланованих. Цей підрозділ вже брав участь у декількох навчальних заходах, однак служба протестує команду влітку цього року в рамках програми Defender Pacific 2021, зазначив Фогарті.

"Це буде початком навчальної компанії для нас. Ми збираємося протестувати низку ідей, які в нас були", – зазначив Фогарті. При чому він стверджує, що наразі при розробці планів вони спираються значною мірою на ті уроки, які винесли з операцій в Україні та Нагірному Карабаху.

Центр Кібербезпеки Україна
Національний координаційний центр кібербезпеки, Україна

Зазначається, що під час створення експедиційних кіберпідрозділів Армія США спирається як на досвід інших країн, так і на роботу кіберперсоналу, що дислокований в Афганістані та Іраку.

Ще одна особливість американської підготовки полягає в тому, що навіть на ранньому етапі армія адаптує команди до регіону та бригаді, яку вони підтримують. Беручи участь у виконанні різних вимог командирів, команди надають можливості для виконання чотирикомпонентної місії.

Читайте також: Україну атакують кібервороги: шосте місце у світі за кількістью небезпечних нападів