xcounter
#

Японія створює свою протикорабельну ракету Type 12 на дальність аж 1200 км

8222
Японська протикорабельна далекобійна ракета Type 12 під час наземних випробувань, 2024 рік
Японська протикорабельна далекобійна ракета Type 12 під час наземних випробувань, 2024 рік

Чому варто звернути окрему увагу на цю розробку від "Країни Сонця, що сходить"

Міноборони Японії в своєму черговому звіті повідомило про успішне просування в роботах по далекобійній протикорабельній ракеті Type 12, яка матиме дальність пуску аж до 1200 кілометрів.

Заявляється, що ця ПКР пройшла етап наземних випробувань, але без деталізації програми тестувань. Однак є можливість простежити, яким зараз є зовнішній вигляд цієї ракети, та наскільки він змінився, порівняно з концептуальними нарисами зразка 2022 року.

Читайте також: Скільки зараз коштують КШМ - приклад Чехії з TITUS
Конфігурація далекобійної Type 12, інфографіка від Міноборони Японії

У своїй публікації по японській Type 12 автори Naval News зауважують зокрема, що ця ракета має певну візуальну подібність до ракета сімейства Storm Shadow/SCALP-EG, а її конструкція орієнтована на зменшення радіолокаційної помітності, порівняно із базовим варіантом цієї ПКР, який має дальність стрільби до 200 кілометрів.

Також вказується, що Сили самооборони Японії планують вже в 2025 році розгорнути на бойове чергування далекобійну крилату ракету Type 12 на 1200 кілометрів. При цьому, що цікаво, плановий строк розгортання спочатку був на 2026 рік, але японські військові вирішили прискоритись по мірі наростання прямої загрози від РФ, Китаю та Північної Кореї для "Країни Сонця, що сходить".

Базова та модернізована версії японської КР Type 12, ілюстративна інфографіка від Naval News

Одним із найбільш інтригуючих моментів в історії з розробкою протикорабельної Type 12 на дальність 1200 кілометрів є якраз пускова установка для запуску цієї ракети. Бо ця ПКР матиме явно більші габарити, аніж її базова версія, відповідно потрібно буде переробляти й саму мобільну пускову.

Від Defense Express додамо, що японська протикорабельна далекобійна ракета Type 12 на дальність в 1200 кілометрів привертає увагу одразу в двох ракурсах.

Пускова установка японської крилатої протикорабельної ракети Type 12, ілюстративне фото з відкритих джерел

Перший – поки в нас циркулює уявлення, що Японія є тотально "пацифістською" країною із вкрай обмеженою обороноздатністю, по факту "Країна Сонця, що сходить", навіть розробляє власне далекобійне озброєння для стримування своїх ворогів у Тихоокеанському регіоні.

Ну і другий ракурс, чисто методологічний – тут ми маємо справу з одним із доволі рідкісних проектів по переробці протикорабельних ракет на повноцінну далекобійну зброю. Раніше ми також писали про те, чи хто ще робив подібне, як переробка "Нептуна" для ударів по наземним цілям.

Пускова установка японської крилатої протикорабельної ракети Type 12, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Є гарний приклад з 10 Leopard 2 від Іспанії, чому зброя від Заходу може їхати в Україну так повільно