xcounter
#

Який максимальний залп накопичених ракет "Калибр" у РФ у Чорному морі та на скільки залпів їх вистачить

Пуск КР "Калибр" з "Бунян-М"
Пуск КР "Калибр" з "Бунян-М"
2593

У РФ на Чорному морі ще є дев'ять носіїв крилатих ракет "Калибр"

Після того як очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов повідомив про ризик застосування ворогом крилатих ракет морського базування "Калибр", доволі важливим питанням є на скільки повних залпів їх вистачить для ворожих кораблів у Чорному морі.

Зазначимо, що Defense Express вже, з опорою на дані від Головного управління розвідки, орієнтовно порахував скільки цих крилатих ракет може бути: у діапазоні 245-285 одиниць. Далі необхідно розуміти скільки у РФ у Чорному морі залишилось носіїв крилатих ракет "Калибр", враховуючи успішні атаки засобами далекобійного ураження, що є у розпорядженні України.

Читайте також: Перший підрозділ Армії США зрештою отримав заміну легендарних M4 та M249
пуск калибр

Мова йде про:

  • 2 фрегати проєкту 11356Р - до 8 ракет у кожному: 16 одиниць ("Адмирал Эссен" та "Адмирал Макаров")
  • 3 малих ракетних корабля "Буян-М" - до 8 ракет у кожному: 24 ("Вышний Волочек", "Ингушетия", "Грайворон")
  • 1 малий ракетний корабель "Каракут": до 8 ракет ("Циклон")
  • 3 підводні човна "Варшав'янка" - до 4 ракет у кожному: 12 ("Старый Оскол", "Великий Новгород", "Колпино")

Загалом дев'ять носіїв із загальним одночасним пуском крилатих ракет "Калибр" до 60 одиниць.

Адмирал Эссен фрегат проєкту 11356Р
"Адмирал Эссен", фрегат проєкту 11356Р

Зазначимо, що у перелік не увійшли уражений у сухому доці підводний човен "Ростов-на-Дону", не додався до можливостей ЧФ РФ ще один малий ракетний корабель "Каракут" - "Аскольд".

Також не ураховані кораблі ЧФ РФ, які не можуть увійти у Чорне море, бо станом на 24 лютого 2022 року вони перебували у Середземному морі. Це два підводних човни "Краснодар" та "Новороссийск", малий ракетний корабель "Буян-М" - "Орехово-Зуево", а також фрегат проєкту 11356Р "Адмирал Григорович".

Орехово-Зуево
"Орехово-Зуево", малий ракетний корабль "Буян-М"

Не у калькуляції підводний човен "Алроса" проєкту "Палтус", який не був помічений у використанні цих крилатих ракет, більше того, не факт, що вона взагалі знаходиться у реальному боєздатному стані. А також два кораблі проєкту "Каракут", які були помічені у Новоросійську та добудовуються на плаву - "Амур" та "Туча". І маємо нагадати, що патрульні кораблі проєкту 22160 типу "Василий Быков" не є носіями ракет "Калибр".

Таким чином, з урахуванням кількості кораблів у Чорному морі у РФ та оцінки кількості ракет, мова йде про можливість ворога здійснити 4-5 залпів з використанням ракет "Калибр" з одночасною потужністю до 60 одиниць. Але для цього йому буде необхідно вивести в море одночасно абсолютно всі свої ракетоносії, що виглядає малореалістичним сценарієм. Більше того, ворог виробляє ці крилаті ракети і навіть після запуску всіх накопичених вони у нього завершаться безповоротно.

Більше того, слід враховувати, що багато російських кораблів було уражено та можуть хоч і знаходитись на плаву, але не перебувати у повному боєздатному стані. Не говорячи вже про те, що будь-який вихід російських кораблів за межі захищених гаваней може завершитись зустріччю із зграєю Magura V5.

Читайте також: РФ провела ракетний крейсер "Варяг" через Суецький канал до Середземного моря