xcounter
#

Які модифікації ракети ATACMS мають зараз США, і яка з них найгрізніша для армії РФ

12433
Запуск тактичної ракети MGM-140 ATACMS із системи M270, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Запуск тактичної ракети MGM-140 ATACMS із системи M270, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І наскільки коливаються дальність стрільби та ефективність утилізації рашистів, залежно від модифікації ракети

В своїй публічній комунікації військово-політичне керівництво України постійно наголошує на проханні до США передати нарешті для ЗСУ оперативно-тактичні ракети ATACMS, які можуть запускатись із M142 HIMARS та M270, та мають дальність пуску до 300 км. Такі ракети дозволили б збільшити глибину ураження об’єктів у тилу армії РФ. І саме тому громадяни України палко сподіваються, що наше військо таки отримає ATACMS, щоб прискорити визволення окупованих рашистами територій. Інакше б не було наприклад, ажіотажу в соцмережах із неперевірених даних, що ATACMS уже в Україні і "працює" по оркам.

Але тут варто наголосити на такій цікавій речі. Взагалі-то зараз Армія США має на своєму озброєнні аж п’ять модифікацій ATACMS, що відрізняються між собою масою бойової частини та дальністю стрільби відповідно. Всю ширину арсеналу ракет до M142 HIMARS, зокрема модифікації ATACMS, можемо побачити на інфографіці знизу. А дізнатись про їх особливості можемо зокрема опираючись на відповідну публікацію від АрміяInform.

Читайте також: ЗСУ ще не отримали ATACMS, а Кремль уже лякає цими ракетами "хороших росіян"
Інфографіка, що відображає увесь арсенал РСЗВ M270A1 та M142 HIMARS, зображення з відкритих джерел

ATACMS Block I

Це базова версія, що була прийнята на озброєння армії США в 1991 році, та досі перебуває в строю. Може фігурувати також під позначеннями M39, MGM-140 або ж MGM-140A. Бойова частина цієї ракети має 950 суббоєприпасів М74, кожен з яких може «накривати» площу до 15 квадратних метрів. Дальність стрільби цієї ракети – до 165 км. Система наведення – інерціальна, базується на кільцевому лазерному гіроскопі та забезпечує точність влучання з відхиленням до 225-250 м.

ATACMS Block IA

Ця модифікація була прийнята на озброєння в 1998 році, та пройшла «бойове хрещення» під час війни проти Іраку в 2003 році. Може фігурувати також під позначеннями M39A1 або MGM-140B. На цій ракеті бойова частина має утричі зменшене корисне навантаження, порівняно з попередньою версією – лише 300 суббоєприпасів М74. Але натомість дальність стрільби збільшено до 290 км. Система наведення – комбінована, поєднання інерціальної та GPS-навігації.

На базі ATACMS Block IA також було створено ракету ATACMS Block II ( може фігурувати під індексами M39A2 або ж MGM-164). Її особливість – БЧ складається із 13 самонавідних суббоєприпасів BAT, призначення для ураження рухомих чи нерухомих цілей.

Тактичні ракети MGM-140 ATACMS та M142 HIMARS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

ATACMS Block IVA

Можливо, це – найбільш досконаліша модифікація цієї ракети в розпорядженні Армії США. Може фігурувати під такими позначеннями - Block IA Quick Reaction Unitary, Block IA Unitary, Block IA Unitary PIP, QRU, M57, MGM-140E, MGM-168, T2K та XM57.

Якщо говорити про Block IA Unitary – там збережено комбіновану систему наведення, дальність стрільби сягає до 300 км, а от бойова частина – унітарна, масою 227 км, призначена для знищення бункерів та фортифікаційних споруд. «Бойове хрещення» цієї ракети також відбулось в 2003 році, під час війни проти Іраку.

У 2004−2005 роках ця ракета отримала цілий пакет вдосконалень – покращена система наведення, нове програмне забезпечення та здатність уражати цілі з вертикального пікірування.

ATACMS-P

Ця ракета також може проходити під позначенням M39A3. В даному випадку P означає Penetrator, була розроблена саме для ВМС США та призначена для ураження заглиблених цілей.

Модернізований TACMS

Може також проходити під позначенням M57A1. В даному випадку мова про модифікацію ракети, робота над якою почалася у 2016 році. Заявляється, що ця ракета має дальність від 300 до 450 кілометрів та оснащена новітньою електронікою.

Запуск тактичної ракети MGM-140 ATACMS із системи M270, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Стало відомо, що може стримати передачу Україні тактичних ракет ATACMS від США