xcounter
#

IRIS-T на шасі Boxer виглядає цікаво, але таке буде поки тільки в бундесверу

4164
Перспективний варіант IRIS-T на шасі Boxer, ілюстративний рендер від Rheinmetall
Перспективний варіант IRIS-T на шасі Boxer, ілюстративний рендер від Rheinmetall

Німецька армія може отримати перспективну систему ППО, але доведеться почекати мінімум кілька років

Німецький консорціум ARGE NNbS (до складу якого входять компанії Rheinmetall Electronics, Diehl Defense та Hensoldt Sensor) наприкінці серпня 2023 року отримав контракт від закупівельного агентства BAAINBw контракт на виробництво та поставку шести комплексів IRIS-T SLM та розробку перспективних засобів протиповітряної оборони, зокрема версії ЗРК IRIS-T SLS на шасі бронемашини Boxer, та самохідної зенітної САУ з 30-мм автоматичною гарматою на шасі того ж Boxer.

Вартість цієї програми поки що не розкривається, але як можемо зрозуміти, її тривалість розрахована як мінімум до 2030 року.

Читайте також: ЗСУ полюють за російськими Т-90М: нові кадри ураження ворожих танків "Прорыв"
Перспективна конфігурація армійської ППО бундесверу, ілюстративний рендер від Rheinmetall

Зокрема, умовами цього контракту передбачається, що консорціум ARGE NNbS в рамках "термінових заходів" протягом 2024-2027 років має поставити бундесверу шість ЗРК IRIS-T SLM саме в тій конфігурації, в якій аналогічні комплекси постачаються Україні та Єгипту.

В свою чергу, перші дослідні зразки зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SLS у конфігурації з шасі Boxer мають бути представлені в 2026-2027 роках. Передбачається, що на кожній такій машині, тобто Flugabwehrraketenpanzer (FlaRakPz) розміщуватиметься баштова пускова установка на чотири ракети IRIS-T, а для наведення використовуватиметься радіолокаційний комплекс із нерухомими антенами від Hensoldt Spexer. Дальність ураження повітряних цілей буде на стандартному рівні до 15 кілометрів, також передбачається наявність для самооборони бойового модуля із 40-мм автоматичним гранатометом.

Машина управління засобами ППО Feuerleitpanzer, ілюстративний рендер від Rheinmetall

Яким має бути склад дивізіонів таких ЗРК – поки не розкривається. Але уже відомо, що на три FlaRakPz з ракетами має припадати одна машина управління, або ж Feuerleitpanzer (FltPz), виконана також на шасі бронемашини Boxer. Такі машини мають оснащуватись системами зв’язку стандарту НАТО Link 16, автоматизованими системами управління Airbus IBMS та системою пасивної протидії MUSS.

В свою чергу, перспективна зенітна САУ на шасі Boxer призначатиметься для боротьби із малими дронами, оснащуватиметься бойовим модулем Skyranger 30 від Rheinmetall Air Defense та має стріляти саме програмованими боєприпасами. Перший прототип такої машини (Flugabwehrkanonenpanzer) має бути презентований у 2025 році, а уже до середини 2027 року бундесвер має отримати 18 таких машин, зокрема два навчальні екземпляри.

Перспективна зенітна САУ на шасі Boxer, зображення - Rheinmetall
Читайте також: "Дуже дивно чути, коли генерал НАТО розповідає, що без переваги у повітрі можна чогось досягти", — Данілов