xcounter
#

Ірак замість російських МиГ-29 купив Bayraktar TB2S із супутниковим управлінням

6568
Комплекси Bayraktar TB2 знаходять для себе нових покупців, фото ілюстративне
Комплекси Bayraktar TB2 знаходять для себе нових покупців, фото ілюстративне

Перемовини про поставку таких безпілотників Ірак та Туреччина почали ще в 2020 році

На початку листопада 2021 року Ірак і Туреччина підписали контракт на поставку восьми модифікованих безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2S із супутниковим управлінням.

Окрім безпілотників, іракські військові отримають також три станції управління, озброєння до Bayraktar TB2S та послуги по навчанню персоналу. Про це пише портал Scramble.

Читайте також: Радянські Т-72 та американські М113: ополчення Іраку показало, чим воює проти ІДІЛу
На цьому фото з лівої сторони - безпілотники Bayraktar TB2S, оснащені системами супутникового управління

Загалом вартість такої угоди не розкривається. Але відомо, що Ірак став першим покупцем модифікованих Bayraktar TB2S із супутниковим управлінням, перемовини про їх купівлю почались ще у 2020 році, а фіналізований на початку листопада 2021 року контракт передбачає опціон на поставку ще чотирьох додаткових дронів Bayraktar TB2S.

"Супутникова" модифікація Bayraktar TB2S відзначається підвищеною дальністю дії, фото ілюстративне

В свою чергу, окрім Bayraktar TB2S Ірак також бажає купити в Туреччини 12 ударних гвинтокрилів T129B та шість станцій радіоелектронної боротьби ASELSAN KORAL.

Але контракт на поставку таких систем Ірак та Туреччина ще не підписали. Наприклад, випадку із ударними вертольотами T129B дає про себе знати проблема з експортними обмеженнями, бо у цих гвинтокрилах використовуються технології розробки США, ділитись якими Білий Дім бажає не у всіх випадках.

Безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2, фото ілюстративне

До цього моменту збройні сили Іраку уже мали розвідувально-ударні безпілотники CH-4B китайського виробництва, включених в склад 100 розвідувально-штурмової ескадрильї.

Половина китайських безпілотників армії Іраку розбилась під час польотів, інша половина – стоїть на зберіганні із-за нестачі запчастин. Тепер замість китайських CH-4B Ірак використовуватиме турецькі Bayraktar TB2S.

Китайський безпілотник CH-4B армії Іраку, ілюстративне фото з відкритих джерел

За даними деяких ресурсів, Ірак мав план купити російські МиГ-29. Але після тривалих дискусій воєнно-політичне керівництво Іраку вирішило, що купувати винищувачі в РФ – це нераціональна трата ресурсів.

Тому в підсумку Багдад обрав варіант купити саме турецькі Bayraktar TB2S.

До 2003 року Ірак мав до трьох десятків МиГ-29. Тепер, схоже, Багдад з цим типом літака попрощався остаточно, фото ілюстративне
Читайте також: Ірак купив Bayraktar TB2, тепер "ставить на крило" свої навчально-бойові T-50IQ