xcounter
#

До якого сценарію агресії Кремля зараз готуються ЗСУ, і які запаси мають наші військові на випадок війни

9181
Наші військові готуються до відбиття атаки танків противника із окупованого Криму, фото з відкритих джерел
Наші військові готуються до відбиття атаки танків противника із окупованого Криму, фото з відкритих джерел

Наші військові готуються до "маневреної війни" проти РФ, яка передбачає зокрема уміння вести бойові дії уночі та долати значні дистанції у стислий строк, щоб терміново прикрити "оголену" ділянку фронту. Також – уміння виходити з-під можливого повітряного чи артилерійського удару противника

В західних та наших ЗМІ знову пішов шквал публікацій про начебто неминуче вторгнення армії РФ в Україну, що має відбутись у найближчий час. Навіть є конкретна дата – 15 лютого.

Такого роду публікації заступник міністра оборони Ганна Маляр пояснює так – "оприлюднені плани ворога – це зруйновані плани ворога, їх боятись не треба". Але взагалі не можна випускати із уваги, що Збройні Сили України зараз ведуть методичну та цілеспрямовану підготовку до відбиття можливої збройної агресії РФ, із урахуванням усіх можливих сценаріїв.

Читайте також: Одразу шість десантних кораблів РФ заходять у Чорне море (відео)
Наші військові готуються до відбиття атаки танків противника із окупованого Криму, фото з відкритих джерел

На початку цього тижня, 8 лютого цього року стало відомо, що на адмінмежі з окупованим Кримом Об’єднані сили ЗСУ провели навчання за таким сценарієм.

Російські танки пішли в наступ на Херсонщину. У відповідь наші військові оперативно виставили протитанкові мінні загородження за допомогою ПМЗ-4.

Наші військові готуються до відбиття атаки танків противника із окупованого Криму, фото з відкритих джерел

Знищення танків "умовного противника", які змогли пройти через виставлене мінне поле, виконували наші Т-64 за підтримки самохідних протитанкових ракетних комплексів та розрахунків протитанкових гармат МТ-12Р "Рута" із радіолокаційним прицілом для стрільби.

З відкритих джерел відомо, що для цих навчань задіяна зокрема 17-та танкова бригада. Її бойові порядки під час навчань прикривали зокрема ЗРК малої дальності "Стріла-10".

Наші військові готуються до відбиття атаки танків противника із окупованого Криму, фото з відкритих джерел

ЗСУ почали проведення командно-штабних навчань (КШН) "Заметіль-2022", що триватимуть із 10 по 20 лютого та є відповіддю на навчання армії РФ "Союзная решимость-2022" в Білорусі та на кордоні з Україною.

Програма цих навчань не розкривається. Але схоже, що саме в рамках наших КШН "Заметіль-2022" Збройні Сили України провели такі заходи бойової підготовки.

Танкісти 93-ої бригади відпрацьовують ведення бою уночі, фото - прес-служба Генштабу ЗСУ

У п’ятницю 11 лютого стало відомо, що 93 окрема механізована бригада відпрацювала ведення бою проти армії РФ у нічний час. Для проведення цих навчань бригада вивела підрозділи на танках та БМП-2.

Бойову підготовку зараз також ведуть підрозділи 80-ої десантно-штурмової бригади, зокрема – відпрацьовували мінометні стрільби по противнику уночі.

Пункт управління вогнем мінометників 80-ої бригади, фото - прес-служба Генерального штабу ЗСУ

Також з відкритих джерел відомо, що на цьому тижні підрозділи 14-ої механізованої бригади провели одразу декілька бойових стрільб, для злагодження дій усіх частин бригади.

Зокрема, танкові підрозділи бригади тренувались діяти під прикриттям протитанкової артилерії.

Танкісти 14-ої бригади, фото - прес-служба бригади

Піхотні частини бригади вчились діяти під прикриттям вогню від танків та БМП. І що найважливіше – підрозділи протиповітряної оборони бригади провели стрільби із зенітно-артилерійських комплексів "Тунгуска", із практичними пусками зенітних ракет.

Справні ракети до "Тунгусок" - "товар" дефіцитний, тому нечасто йде в хід під час бойових стрільб.

Один із комплексів "Тунгуска" 14-ої бригади, фото - прес-служба бригади

Зараз є багато розмов про умовно "білоруський" та умовно "харківський" напрямок можливого вторгнення РФ. Навчання ЗСУ перекривають і ці напрямки також.

Зокрема, на 10 лютого стало відомо, що підрозділи 92-ої механізованої бригади на одному з полігонів у Харківській області провели ротні тактичні навчання з бойовою стрільбою. Для проведення цих стрільб вперше були задіяні модернізовані танки Т-64БМ2. Також - бронетранспортери БТР-4Е, самохідні гармати 2С1 "Гвоздика" та ЗРК малої дальності "Стріла-10".

Нові Т-64БМ2 в бойових порядках 92-ої бригади, фото - АрміяInform

У тій же Харківській області зараз також відбувається "льотно-методичний збір транспортної авіації", для проведення якого однак задіяні армійські гвинтокрили Мі-8 та Мі-2.

І схоже, що тут насправді відбуваються навчання армійської авіації по підтримці дій наших Сухопутних військ.

Мі-8 армійської авіації ЗСУ під час навчань "Заметіль-2022", фото - прес-служба Генштабу ЗСУ

Оперативне командування "Північ" відзвітувало, що військовослужбовці однієї з підпорядкованих йому механізованих бригад виконала мар-кидок на 200 кілометрів та зайняла позиції в одному з районів на півночі Чернігівської області.

Опісля цього – взяла участь у спільних навчаннях силових структур Чернігівської області, по відпрацюванню алгоритмів дій на випадок надзвичайних ситуацій. Аналогічні навчання на наступному тижні мають відбутись і в Сумській області, що межує з РФ.

Одна з бригад ОК "Північ" на марші, фото - прес-служба Оперативного командування "Північ"

Із описаного вище випливає, що Збройні Сили України готуються до "маневреної війни" проти РФ, яка передбачає зокрема уміння вести бойові дії уночі та долати значні дистанції у стислий строк, щоб терміново прикрити "оголену ділянку фронту.

Також – уміння виходити з-під можливого повітряного чи артилерійського удару противника.

Одна з бригад ОК "Північ" під час спільних навчань силових структур Чернігівської області, фото - прес-служба Оперативного командування "Північ"

Тут варто зробити такі прикінцеві примітки. "Маневрена війна" вимагає надійних каналів логістики для перевалки пального. Міністр оборони Рєзніков говорить, що ЗСУ накопичили достатньо запасів ПММ, відповідно нормативам Генерального штабу. І також – є альтернативні канали постачання палива та мастильних матеріалів на випадок непередбачуваних обставин.

Зазвичай Міноборони чи Генштаб ЗСУ повідомляють про ті чи інші навчання із певним "відставанням" на декілька днів. Це означає, що Збройні Сили України на даний момент встигли зробити більше, щоб підготуватись до відбиття вторгнення РФ.

ЗСУ готуються до відсічі противнику на усіх можливих напрямках, фото ілюстративне
Читайте також: Армія РФ готує артилерію до війни з Україною на основі досвіду боїв у Сирії