xcounter
#

Армія РФ готує артилерію до війни з Україною на основі досвіду боїв у Сирії

5611
САУ "Мста-С" армії РФ ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ "Мста-С" армії РФ ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Російські артилеристи в Сирії стріляли переважно по одиночним цілям та по противнику, що діяв у "партизанському" форматі та не вів контрбатарейної боротьби. Росіяни чомусь думають, що так зможуть воювати і проти України

Армія РФ зараз активно відпрацьовує формат "вогневої каруселі" для своїх артилерійських частин – це коли декілька гармат або САУ виконують короткочасний вогневий наліт по конкретній цілі, змінюючи позиції для стрільби. Також – тренується вести вогонь змішаними групами, до яких входять ствольна артилерія та реактивні системи залпового вогню.

Такий формат російські артилеристи напрацювали на основі досвіду боїв у Сирії, і так готуються воювати проти України. Про це йдеться в публікації порталу Defence24.

Читайте також: Артилерія РФ: як не заплутатись у дивізіонах та батареях, скільки гармат у підрозділах російської армії
Тренування розрахунків гармат "Гиацинт-Б" армії РФ, фото з відкритих джерел

Для ведення бойових дій в Сирії росіянам доводилось опиратись на артилерійські частини сирійської армії, які мали доволі неоднорідне озброєння.

Наприклад, ствольна буксирована артилерія – гаубиці Д-30 калібру 122 мм, гармати М-46 калібру 130 мм, гармати С-23 калібру 180 мм, та навіть гаубиці М-30 та МЛ-20 часів Другої світової війни. На додачу до цього росіяни перекинули як мінімум дві свої батареї гармат "Мста-Б".

Вогонь артилерії в Сирії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Самохідна артилерія – до 400 самохідних артустановок 2С1 "Гвоздика" калібру 122 мм та до 50 САУ 2С3 "Акация" калібром 152 мм. Реактивна артилерія – "набір стандартний", РСЗВ БМ-21 "Град", БМ-27 "Ураган" та БМ-30 "Смерч".

При цьому в розпорядженні росіян та сирійської армії були також міномети часів Другої світової - М-160 калібром 160 мм та М-240 калібром 240 мм, які показали себе як ефективна засіб підтримки піхоти під час боїв в урбанізованій місцевості.

Міномет М-160 в Сирії, фото з відкритих джерел

За допомогою такої "різношерстної" матчастини російським артилеристам в Сирії доводилось виконувати такі завдання – знищення прихованих пунктів спостереження в квадраті розміром до 2 га, знищення одиночної бойової техніки, подавлення одиночних артилерійських позицій та знищення невеликих груп живої сили противника (до 40 осіб).

Армія РФ в окупованому Криму відпрацьовує стрільбу із гармат Д-30, фото з відкритих джерел

Російські артилеристи в Сирії по суті не отримували протидії від противника – у противників режиму Башара Асада не було достатньо артилерії, щоб вести ефективну контрбатарейну боротьбу.

При цьому росіяни в Сирії намагались проявляти обережність, тримали гармати подалі від лінії фронту. Але це рятувало не завжди: наприклад, один із епізодів "сирійського" бойового дебюту Bayraktar TB2 – знищення одним ударом батареї в три гармати М-46 у 2020 році.

Військові армії РФ відпрацьовують маскування позиції БМ-21 "Град", фото з відкритих джерел

Так як російські артилеристи стріляли по малорухомим цілям, їм удавалось виконати задачу із відносно невеликою витратою боєзапасу, та із мінімальним використанням засобів розвідки. Наприклад, було зафіксовано, що росіяни перекинули в Сирію максимум дві РЛС "Зоопарк-1", та обмежено використовували БПЛА для коригування вогню крупнокаліберних гармат.

По суті, армія РФ тренує свою артилерію зараз на основі досвіду своїх "контрпартизанських" операцій в Сирії. І так збирається вести повномасштабні бої проти Збройних Сил України.

Позиція САУ "Мста-С" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ відпрацювали стрільбу по танкам РФ із гармат МТ-12Р з радіолокаційним прицілом