xcounter
#

Для військового трибуналу над РФ: до 500 снайперів цілять в захисників України на Донбасі (відео)

2059
2020-го року снайпери на Донбасі вбили 11 українських військових, вісьмох військовослужбовців поранили
2020-го року снайпери на Донбасі вбили 11 українських військових, вісьмох військовослужбовців поранили

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, на території України постійно перебуває близько 50 російських снайперів. Крім того, штатна чисельність снайперів у складі 1-го та 2-го армійських корпусів російських окупаційних військ на Донбасі (входять до складу 8-ї армії Південного ВО ЗС РФ) становить близько 450 військовослужбовців

Про особливості використання РФ снайперів на Донбасі розповів розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

“Снайперські підрозділи Росії активно діють на Донбасі, а територія України стала полігоном для випробування новітнього снайперського озброєння російських силових структур”, – повідомили проєкту “Радіо Свобода” в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Також, за даними ГУР, починаючи з 2016 року, штатні снайпери з’явилися у першому та другому армійських корпусах, підтримуваних Росією угруповань “ДНР” і “ЛНР”. Навчання цих підрозділів здійснюють російські інструктори", - повідомив представник ГУР МО України.

Читайте також: ​МОУ: Дії РФ свідчать про пряму збройну агресію та підтримку терористичної діяльності
Російські снайпери на Донбасі, Defense Express
РФ активно використовує сили спеціальних операцій в гібридній війні проти України / Ілюстрація: Операція об'єднаних сил

За даними ГУР, починаючи з 2016 року, штатні снайпери з’явилися у першому та другому армійських корпусах підтримуваних Росією угруповань «ДНР» і «ЛНР». Навчання цих підрозділів здійснюють інструктори з Росії.

“За нашими даними, зараз штатна чисельність таких підрозділів становить близько 450 військовослужбовців-снайперів. Крім того, на територію України зараз дуже активно заходять снайперські групи збройних сил Росії, ФСБ, інших силових структур. Це близько 50 осіб, які постійно перебувають на нашій території для того, щоб відпрацьовувати найбільш важливі завдання і, крім того, підвищувати свій бойовий досвід із застосування снайперського озброєння в сучасних конфліктах”, – розповів представник ГУР проєкту Радіо Свобода Донбас Реалії.

Російські снайпери на Донбасі, Defense Express
Стоп-кадр з видеоматеріалу 2017 року телеканалу «Россия-1»: на озброєнні 1 АК на території тимчасово окупованих районів Донецької області вперше було помічено нову російську снайперську гвинтівку ОРСИС Т-5000

За його словами, здебільшого це короткий період часу, коли снайперська група заходить із території Росії на Донбас, виконує поставлене завдання, відпрацьовує елементи для підвищення своїх професійних якостей та перевіряє новітнє озброєння.

“Якщо заходять російські підрозділи, або це можуть бути навіть окремі групи зі складу першого або другого армійського корпусу, то вони уже використовують більш новітні гвинтівки – це великокаліберні гвинтівки, це гвинтівки випуску 2010-2012 років – ті, які якраз випробовуються в бойових умовах, – та ж сама снайперська гвинтівка Лобаєва, вона є в п’яти модифікаціях. Крім того, є й іноземні зразки – це такі далекобійні зразки, які можуть вести вогонь від двох із половиною тисяч метрів і далі”, – додав він.

Натомість бойовики угруповань “ДНР” і “ЛНР” на озброєнні мають класичну гвинтівку Драгунова. За даними ГУР МО України, для їхніх тренувань із 2015 року активно використовували територію Росії. Снайперські групи відправляли в Ростовську область РФ, а також у Краснодарський край, зокрема на полігон “Молькіно”. З 2016 року підготовку снайперів здійснюють на території окупованого Донбасу.

Російські снайпери на Донбасі, Defense Express
На озброєнні 1 та 2 АК в більшості перебуває класична снайперська гвинтівка Драгунова (СВД)

“За даними воєнної розвідки, у грудні минулого року на території України в окупованих районах були проведені збори снайперських підрозділів із залученням офіцерів збройних сил Росії, які як інструктори прибули з території Ростовської області для проведення цих зборів, проведення окремих занять і контролю уже результатів підготовки снайперських підрозділів першого та другого армійського корпусів”, – пояснив Вадим Скібіцький.

Як раніше повідомляв Defense Express, РФ нашпиговує новою бронетехнікою військові частини, що націлені на Україну та входять у Об'єднане (регіональне) угруповання військ РФ та Білорусі. План постачання бронетехніки у Сухоптні війська РФ з 14 січня до 22 лютого, тобто лише за місяць з гаком, був збільшений удвічі – з більше 400 од. до понад 800 од.

Читайте також: Богдан Бондар: "Російська сторона до кінця не виконує взятих на себе зобов’язань"