xcounter
#
Колона російської військової техніки, яка прямує до кордону з Україною, 24 травня 2015 року / Фото: REUTERS

​МОУ: Дії РФ свідчать про пряму збройну агресію та підтримку терористичної діяльності

Колона російської військової техніки, яка прямує до кордону з Україною, 24 травня 2015 року / Фото: REUTERS
1701

Міністерство оборони України оприлюднило офіційну заяву у відповідь на політичні заяви стосовно постачання зброї на Донбас у разі отримання Україною військової допомоги від США, які останнім часом озвучуються посадовцями країни-агресора

"У Росії лунають політичні заяви щодо поставок зброї в Донбас в разі отримання Україною військової допомоги від США. Однак РФ вже сьомий рік поспіль веде війну проти України", — йдеться в офіційній заяві Міністерства оборони України.

У Міноборони привели цифри, скільки Російського озброєння було завезено в Україну через непідконтрольну ділянку кордону.

Читайте також: Чи зважиться Росія на відкриту агресію проти України цього року
REUTERS, Defense Express
24 травня 2015 року журналіст агенства REUTERS поблизу міста Матвєєв Курган у Ростовській області зняв колону російської військової техніки, яка прямує до кордону з Україною / Фото: REUTERS

"Кількість озброєння та військової техніки на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відомо: танків — 480 одиниць; бойових броньованих машин — більше 900 одиниць; гармат і гаубиць — близько 450 одиниць; мінометів — близько 300 одиниць; реактивних систем залпового вогню — близько 210 ; засобів протиповітряної оборони — близько 700; протитанкових засобів — близько 450. Усю цю зброю Росія застосовує у воєнних діях проти України. Російське озброєння було завезено в Україну через непідконтрольну ділянку кордону нашої держави.", — йдеться в повідомленні.

Відзначається, що з початку агресії вказане озброєння і бойову техніку використовують не лише проти військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, а й проти мирного населення Донбасу.

Створення угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у складі 1-го та 2-го армійських корпусів пов’язане з появою на сході України великої кількості озброєнь і військової техніки / Ілюстрація: з доповіді української сторони під час онлайн-засідання 01 липня ц.р., присвяченого виконанню та модернізації Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки

В МОУ зазначили: "З початку агресії зазначене озброєння та бойова техніка використовуються не лише проти військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань, а й проти мирного населення Донбасу. Відтак, якщо Росія хоче збільшити постачання зброї, то це свідчить про пряму збройну агресію та підтримку терористичної діяльності на рівні держави".

Також в Міністерстві оборони України наголосили, що "Україна, відповідно міжнародних договорів, отримує технічну допомогу від держав-партнерів. І цьогорічна ситуація – не виняток. Україна вдячна міжнародним партнерам за підтримку у боротьбі проти агресора".

Сенат США

Нагадаємо, що 31 липня 2020 року представники як Республіканської, так і Демократичної партій внесли на розгляд Сенату законопроект, яким пропонується щорічно виділяти Україні військової допомоги на суму у 300 мільйонів доларів. Крім того, вони пропонують виділяти по чотири мільйони доларів на навчання офіцерського складу в Україні.

За словами Секретаря РНБО Олексія Данілова, які він озвучив під час ефіру на телеканалі "Україна 24", США з 2015 року надали Україні військової допомоги на суму $2 млрд.

"Починаючи з 2015 року, з урахуванням цього року, бюджети, які надала нам країна-партнер Сполучені Штати, дорівнює приблизно $2 млрд. Це і "Джавеліни", це й багато інших речей", - зазначив тоді Данілов.

01 липня ц.р. під час онлайн-засідання, присвяченого виконанню та модернізації Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки представники України, що наразі головує на Форумі ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки, довели до країн членів організації своє занепокоєння діями РФ та їх негативними наслідками для безпекової обстановки в регіоні.

Поблизу кордону з Україною вже створено три міжвидових угруповання, які здатні без оголошення мобілізації та при мінімальних підготовчих заходах проводити раптові наступальні дії на території України / Ілюстрація: з доповіді української сторони під час онлайн-засідання 01 липня ц.р., присвяченого виконанню та модернізації Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки

Тоді, говорячи про провкативний характер дій, що не сприяють зміцненню довіри й безпеки в Європі, начальник Головного управління міжнародного співробітництва і верифікації ЗСУ генерал-лейтенант Леонід Голопатюк наголосив:

"Станом на сьогодні поблизу кордону з Україною вже створено три міжвидових угруповання, які здатні без оголошення мобілізації та при мінімальних підготовчих заходах проводити раптові наступальні дії на території України".

Навіть за офіційними даними кількість ОВТ ЗС РФ в АР Крим упродовж останніх шести років зросла майже утричі / Ілюстрації: з доповіді української сторони під час онлайн-засідання 01 липня ц.р., присвяченого виконанню та модернізації Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки

Український генерал також вказав на те, що Російська Федерація продовжує нарощувати угруповання військ (сил) вздовж державного кордону України, а також на створила на території тимчасово окупованої АРК потужне міжвидове угрупування військ (сил).

Читайте також: РФ готова до вторгнення в Україну з декількох напрямів