xcounter
#

Названий загальний обсяг військової допомоги наданий США Україні

898
США з 2015 року надали Україні військової допомоги на майже два міл'ярди
США з 2015 року надали Україні військової допомоги на майже два міл'ярди

З 2015 Україна отримала військової допомоги на суму близько $2 млрд

За словами Секретаря РНБО Олексія Данілова, які він озвучив під час ефіру на телеканалі "Україна 24", США з 2015 року надали Україні військової допомоги на суму $2 млрд.

"Починаючи з 2015 року, з урахуванням цього року, бюджети, які надала нам країна-партнер Сполучені Штати, дорівнює приблизно $2 млрд. Це і "Джавеліни", це й багато інших речей", - зазначив Данілов.

Читайте також: Про військове партнерство України та США

Загалом відомо, що за цей час Сполучені штати передали Україні коштовне медичне обладнання, броньовані автомобілі підвищеної прохідності типу "HMMWV" та запчастини до них, багатодіапазонні радіостанції «Harris», катери класу "Island", ПТРК "Javelin", прилади нічного бачення, аптечки, лабораторію для оперативного аналізу хімічних речовин, обладнання для розмінування, радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36, тактичне спорядження, комплекти літньої та зимової камуфльованої форми одягу, бронежилети та кевларові шоломи, а також багато іншого.

AN/TPQ-36 в українській армії

Крім того, в рамках гуманітарної допомоги США Збройні Сили України отримали мобільний польовий шпиталь, продовольчі набори, генератори, обігрівачі для приміщень, водолазне спорядження та обладнання для різних видів та родів військ. Україна також купували низку зразків ОВТ, серед яких міні-БПЛА RQ-11B "Raven", ПТРК "Javelin".

Mark VI

В липні 2020 року стало відомо, що США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього обладнання. Шість катерів вже готуються для України в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами. Решту Україна зможе придбати у США за кошти оборонного бюджету

Читайте також: Україна у 2020 році отримає нове військове озброєння від США