xcounter
#

​Для чого РФ зосереджує довкола України важкі вогнеметні системи

5433
В МО РФ планують до 2027 року у Південному військовому окрузі ЗС РФ сформувати три нові батальйони з важкими вогнеметами
В МО РФ планують до 2027 року у Південному військовому окрузі ЗС РФ сформувати три нові батальйони з важкими вогнеметами

В міністерстві оборони РФ планують на кордоні з Україною розмістити важкі вогнеметні установки ТОС-1А "Солнцепек" та ТОС-2 "Тосочка". В РФ говорять про те, що "ці системи здатні випалювати територію у сотні і навіть тисячі гектарів"

Про це повідомляє український інформаційний ресурс УНН з посиланням на російське видання "Известия".

Зокрема, МО РФ планує до 2027 року у Південному військовому окрузі ЗС РФ сформувати три нові батальйони з важкими вогнеметами. За інформацією, яку у військовому відомстві країни агресора повідомили місцевим ЗМІ, на їх озброєння надійдуть система "Сонцепек", що виконана на базі танка, а також новітня "Тосочка" на колісному шасі.

Читайте також: "Тосочка" по-українськи: підприємства "Укроборонпром" розробляють вогнеметну систему залпового вогню на шасі "Дозор-Б" (фото)
РФ зосереджує довкола України важкі вогнеметні системи, ТОС-1А
Система ТОС-1А призначена для безпосередньої підтримки в різних видах наступального і оборонного бою мотопіхоти і танків, пересуваючись у порядках підтримуваних військ

Постачання важких вогнеметних систем до Південного військового округу ЗС РФ здійснюватиметься поетапно. На першому етапі – до 2024 року – їх кількість у вже існуючих частинах доведуть до 42 комплектів.

РФ зосереджує довкола України важкі вогнеметні системи, ТОС-1А
Зовнішній вигляд новітньої російської важкої вогнеметної системиТОС-2 "Тосочка"

На другому етапі передбачається послідовне збільшення числа важких вогнеметних систем шляхом формуванням додаткових підрозділів у полках РХБЗ загальновійськових армій. Загалом до 2027 року нмають створити три нові батальйони з важкими вогнеметними системами. В РФ розраховують що це підвищить вогневі можливості їхнього угрупування в шість разів порівняно з нинішнім часом.

Місцеві експерти говорять про те, що їх призначенням розгортання додаткової кількості важких вогнеметних систем є "зміцнити оборону на південному стратегічному напрямі" – це Кавказ, окупований РФ Крим і кордон з Україною.

РФ зосереджує довкола України важкі вогнеметні системи, ТОС-1А
Бойові частини ракет важких вогнеметних систем за силою ударної хвилі наближаються до атомних та мають потужну запальну дію

В російському експертному середовищі також кажуть про те, що "ТОСи також можна буде перекинути на західний стратегічний напрямок" – завдяки тому, що "мобільність "Тосочки", встановленої на колісному шасі, дозволяє здійснювати марші по дорогах загального користування на відстані, що вимірюються сотнями кілометрів".

Водночас не слід забувати про те, що важкі вогнеметні системи, якими є ТОС-1А "Солнцепек" та ТОС-2 "Тосочка" відносяться до числа так званих наступальних систем озброєнь, що призначенні для забезпечення наступальних дій віськ - для виведення з ладу легкоброньованої й автомобільної техніки, підпалу та руйнування споруд та будівель, знищення живої сили супротивника (розташованої на відкритій місцевості і в фортифікаційних спорудах) осколками та ударною хвилею, а також виникнення пожеж.

РФ зосереджує довкола України важкі вогнеметні системи, ТОС-1А
Важкі вогнеметні системи відносяться до числа так званих наступальних систем озброєнь

Дані повідомлення з’являються на фоні інформації про нарощування російських військ біля кордону з Україною.

Раніше США попередили про можливе вторгнення Росії, оскільки війська скупчуються поблизу України, а цієї неділі ще й поділилися з європейськими союзниками розвідданими, в тому числі картами, на яких показано нарощування російських військ і артилерії для підготовки до швидкого великомасштабного вторгнення в Україну з різних місць, якщо президент РФ Володимир Путін прийме рішення про вторгнення.

Своєю чергою керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що Росія готується до нападу на країну наприкінці січня або початку лютого 2022 року.

РФ зосереджує довкола України важкі вогнеметні системи, ТОС-1А
Масоване застосування вогнеметних систем підрозділом армії РФ

Буданов припустив, що напад може включати авіаудари, артилерійські і бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі і Маріуполі Донецької області і менше вторгнення через сусідню Білорусь.

При цьому він зазначив, що таким атакам передує серія психологічних операцій, які вже в даний час проводяться, щоб дестабілізувати Україну і підірвати її здатність захищатися.

Слід зазначити, що в Польщі спрогнозували те, що, якщо Кремль наважиться на нове вторгнення, "вістря атаки" може бути спрямоване на Маріуполь.

РФ зосереджує довкола України важкі вогнеметні системи, ТОС-1А
БМ ТОС-1А має базу танка Т-90 з пакетом із 24 направляючих для 220-мм НКР з термобаричною БЧ
РФ зосереджує довкола України важкі вогнеметні системи, ТОС-1А
В міністерстві оборони РФ планують на кордоні з Україною розмістити важкі вогнеметні установки ТОС-1А "Солнцепек" (зверху) та ТОС-2 "Тосочка" (знизу)

Раніше – минулої п’ятниці новопризначений міністр оборони України Олексій Резніков заявив The Washington Post, що поки точно невідомо, чи прийняв Володимир Путін остаточне рішення про наступ.

Україна зі свого боку посилює ППО на кордоні з Білоруссю, бо ця країна стає "плацдармом" для повітряного нападу.

Раніше Defense Express писав про те, чим небезпечна нова російська вогнеметна система ТОС-2 "Тосочка", а також про плани ДК "Укроборонпром" розробити вогнеметну систему залпового вогню на шасі "Дозор-Б".

Читайте також: Термобарична зброя України: вогняна ефективність новітніх боєприпасів