xcounter
#

Чорноморський флот РФ демонстративно провів "мінні постановки": що на це може відповісти Україна

1338
Країна-агресор практикує створення "допорогових" загроз
Країна-агресор практикує створення "допорогових" загроз

Такого роду маневри примушують згадати про слабкість протимінної оборони наших ВМС: тральник "Генічеськ" ще не вийшов із ремонту, строк передачі двох британських кораблів типу Sandown – також невідомий

Прес-служба Міноборони РФ заявила, що угрупування в складі трьох тральників Чорноморського флоту РФ - "Валентин Пикуль", "Вице-адмирал Захарьин" та "Железняков" - провели "навчальні протимінні дії" в складі корабельної тральної групи.

Сценарій навчань – спочатку ці три тральники провели постановку "навчального мінного загородження", потім провели обстеження району для знищення і пошуку мін, і далі – провели загін бойових кораблів через умовне мінне загородження.

Читайте також: Флот РФ має отримати до 2050 року 30 "склопластикових" тральників "Александрит"
Тральщик Чорноморського флоту РФ "Валентин Пикуль", фото ілюстративне

При цьому екіпажі російських тральників вчились діяти за умови дій засобів радіоелектронної боротьби противника, вести протиповітряну та протидиверсійну оборону, ну і також – виконувати боротьбу за живучість кораблів на ходу.

Росіяни пишуть, що такого роду навчання є плановими, але на цьому тлі у нашої країни є свій перманентний привід для занепокоєння – це слабкість наших ВМС у веденні протимінної боротьби. Тим більш, що росіяни при веденні агресії проти України в Чорному та Азовському морях активно практикують так звані "допорогові дії".

Тральщик Чорноморського флоту РФ "Вице-адмирал Захарьин" під час служби в Середземному морі у 2020 році. У листопаді 2018 року цей корабель блокував біля "Кримського мосту" прохід для кораблів наших ВМС

Формально, в складі Військово-Морських Сил України є тральник "Генічеськ". Однак цей корабель, котрий відслужив уже 35 років, досі не вийшов із ремонту, який має виконати ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

Тральник "Генічеськ" заходить в акваторію ДП "Миколаївський суднобудівний завод", 1 квітня 2021 року

В теорії, наші ВМС мають отримати два британські протимінні кораблі типу Sandown.Тим більш, що 5 серпня цього року флот Великої Британії вивів із свого складу два тральники цього типу - HMS Ramsey та HMS Blyth.

Але коли над цими кораблями буде здійнятий прапор України – точно невідомо.

Останнє шикування моряків ВМС Великої Британії на борту тральника HMS Blyth, фото ілюстративне

Аташе з питань оборони Посольства Великої Британії в Україні, комодор Королівських ВМС Тіма Вудз говорив, що ці тральники Україна має отримати наприкінці 2022 року.

Але по факту, все залежатиме від того, наскільки швидко наша країна та Велика Британія підпишуть угоду про продажу протимінних кораблів. На даний момент нічого невідомо про прогрес по темі укладення такої угоди.

Протимінні кораблі HMS Ramsey та HMS Blyth в одному кільватерному строю, в майбутньому - тральники ВМС України, фото ілюстративне
Читайте також: ВМС України вдруге за останній місяць провели навчання в Азовському морі