xcounter
#

Чому саме в Румунії будуть нову базу НАТО більше за "Рамштайн", і до чого там Орбан

5027
Румунська авіабаза "Міхал Колгенічану", супутниковий знімок від Maxar Technologies
Румунська авіабаза "Міхал Колгенічану", супутниковий знімок від Maxar Technologies

Що це за проект, і як він впливатиме на розстановку сил в регіоні

В Румунії стартували роботи по розбудові нової інфраструктури для військової бази "Міхал Колгенічану", котра по завершенню проекту стане найбільшою військовою базою НАТО в Європі. Роботи фінансує наразі уряд Румунії, очікуваний обсяг затрат складає 2,7 мільярди доларів, а очікувана тривалість робіт – до 20 років.

Після остаточного завершення нового будівництва територія бази "Міхал Колгенічену" буде вдвічі перевищувати територію авіабази "Рамштайн", наразі найбільшого об’єкту Альянсу на Європейському континенті. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: KNDS створить підприємство в Україні: чому це про Leopard 2, Caesar та снаряди одночасно
Географічне розміщення румунської авіабази "Міхел Колгенічану"

Сама публікація цікава не тільки тим, що описує масштаб цього проекту, але й також описує деякі цікаві нюанси, що супроводжують будівництво нової інфраструктури для Альянсу в Румунії. Наприклад, передбачається, що по завершенню робіт на базі "Міхал Колгенічану" зможуть розміститись одночасно 10 тисяч військовослужбовців румунської та інших армій НАТО, і також члени їх сімей.

Для порівняння – на тій же авіабазі "Рамштайн" зараз можуть одночасно розміститись 9 тисяч військових із різних країн Альянсу, та 12 тисяч членів їх сімей

Якщо говорити про територію, то зараз "Рамштайн" займає територію в 1400 гектарів, база "Міхал Колгенічану" після завершення усього будівництва матиме площу в 3600 гектарів, периметр території складатиме 30 кілометрів.

Авіабаза "Рамштайн" в Німеччині, супутниковий знімок від Google Earth

При цьому є деталізація, що на румунській базі "Міхал Колгенічану" будуватимуть не тільки додаткову інфраструктуру для розміщення особового складу, але й інфраструктуру для авіації також: додаткові ангари для технічного обслуговування, сховища палива та боєприпасів, приміщення для тренажерів та навчання технічного персоналу, додаткові доріжки для вирулювання на злітно-посадкову смугу та місця стоянок для літаків.

Для самого Альянсу цей проект по румунській базі "Міхал Колгенічану" важливий одразу з двох причин. Найголовніша – це база НАТО виступатиме по суті форпостом для стримування РФ.

Не менш важлива – розширення цього румунського летовища дозволить обійтись без використання крупної авіабази "Папа" в Угорщині, яка може приймати навіть важкі транспортні літаки C-17, але тут всю справу псує відверто проросійська позиція угорського прем’єра Орбана.

Авіабаза "Міхал Колгенічану" в Румунії, супутниковий знімок від Google Earth

Та й на даний момент аеродром "Міхал Колгенічану" відіграє свою важливу роль в системі стримування РФ. Оскільки саме на цьому летовищі базується "повітряна поліція" НАТО, що охороняє повітряний простір Румунії. Крім того, з цього аеродрому також злітали літаки Альянсу, які забезпечували спостереження за діями РФ у Чорному морі, наголошують автори The Drive.

Читайте також: Данія готова віддати Аргентині 24 F-16 всього за $338 млн, але та брати не поспішає