xcounter
#

Чи може Польща розгорнути протиракетну оборону над Західною Україною

 F-16 повітряних сил Польщі
F-16 повітряних сил Польщі
5957

Технічні можливості організувати протиповітряну оборону у небі України у наших союзників є, питання лише у політичній волі

Ціла низка українських ЗМІ "вибухнула" новиною, що Польща може взяти на себе протиракетну оборону над Західною Україною. Таку заяву зробив екс-керівник Бюро Нацбезпеки Польщі Станіслав Козей, на думку якого, крилаті ракети РФ є законною цілю для Польщі, бо вони летять у її бік.

Але ключове у цій заяві те, що вона зроблена екс-керівником, а не особою, яка наділена владними повноваженнями. Водночас слова Станіслава Козея звісно спираються на теоретичну можливість такого рішення, бо Військо Польське має розвинуту протиповітряну оборону, а головне її найбільш ефективний компонент - повітряні сили.

Читайте також: У РНБО назвали строки отримання ленд-лізу та роз'яснили щодо потреби у тисячах гаубицях та бронетехніки

Бо найкраща оборона від крилатих ракет - це не наземні ракетні комплекси, а саме винищувачі, які, в першу чергу, є наймобільнішим засобом. До того ж Польща має на озброєнні 48 винищувачів F-16 Block 52+, що цілком дозволяє організувати повітряний патруль з декількох літаків, який буде здатний здійснити перехоплення 4-8 крилатих ракет, а саме такий середній "залп" може дозволити собі РФ зараз.

F-16 Block 52+
F-16 Block 52+ повітряних сил Польщі

Такий сценарій значно ефективніший за необхідність переміщувати і так невелику кількість застарілих зенітних ракетних комплексів типу "Куб", С-125 або "Оса", або ЗРК ближньої дії Poprad, які використовують ракети Piorun.

Куб зрк
Польща має на озброєнні доволі обмежену кількість ЗРК

Водночас використання польських винищувачів в небі Україні вимагає часткової інтеграції загальної української системи протиповітряної оборони у польську, бо необхідно буде організувати передачу інформації та цілевказівок. Більше того, для знищення крилатих ракет Польща, вочевидь, зможе використовувати і данні від AWACS, які постійно здійснюють моніторинг повітряного простору України з прикордонних районів. Тобто ефективність такої системи буде більш ніж значною.

Але перетворення теоретичної можливості на практичне виконання потребує головного компоненту - політичної волі. І саме вона, звісно, є більш ніж важливим чинником. А перші дні вторгнення армії РФ показали, що Альянс не був готовий до закликів Києва "закрити небо".

Але за майже чотири місяці війни світ починає по іншому дивитись на РФ та усвідомлює, що єдина мова, яку розуміють у Кремлі - це мова сили. Все інше там сприймається, як слабкість.

Читайте також: Армія РФ після боїв з ЗСУ терміново просить допомогти їй трусами, туалетним папером та милом - документ