xcounter
#

Чи буде в Україні воювати ПВК "Вагнер", в якої забирають їхні Т-90М та іншу важку зброю

2801
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У ГУР МОУ дали відповідь на питання про подальшу долю "вагнерівців" в Україні

Приватна військова компанія "Вагнер" більше не буде воювати в Україні – таку інформацію у коментарі виданню "Українська правда" повідомив очільник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов.

"ПВК "Вагнер" більше не братиме участь у бойових діях на території України. А це найефективніший підрозділ РФ, який вмів досягати успіху за будь-яку ціну", – стверджує керівник ГУР МОУ.

Читайте також: З чого "вагнерівці" збивають літаки та вертольоти регулярних сил РФ та чи має Пригожин власну авіацію
Пригожин ЧВК
По центру – очільник та засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євгеній Пригожин

Буданов уточнює, що станом на сьогодні "вагнерівці" все ще перебувають на півдні України та в тимчасово окупованому Луганську, водночас у бойових діях вони участі не беруть.

Очільник військової розвідки наголошує на тому, що у результату "заколоту" було завдано втрат так званим "ВКС" РФ – крім низки гелікоптерів, серед яких і Ка-52, рашисти також втратили і цінний Ил-22М разом з 10 членами екіпажу.

Ил-22 RA 75917
Збитий російський Ил-22 з бортовим номером RA 75917

Загалом за словами Буданова, так званий "марш Пригожина на Москву" скомпрометував російське керівництво і вкотре було "зруйновано міф про непохитність російського режиму".

Окремо тут варто згадати такий нюанс – що ще напередодні повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року Путін запевняв, що РФ як держава не має жодного відношення до ПВК "Вагнера" – втім, вже після заколоту він впевнено заявив, що Росія повністю забезпечувала "вагнерівців", яких фінансувало оборонне відомство країни.

ПВК
"Вагнерівці" у Ростові-на-Дону

І що, мовляв, за рік утримання "приватної" військової компанії "Вагнер" росіянам обійшлося у 86 млрд рублів – за сьогоднішнім курсом це 98,427 млн доларів на рік або ж по 8,2 млн доларів на місяць.

Подальша доля "вагнерівців" разом з їхнім ватажком (чи може й окремо) залишається під питаннями. Зокрема за даними "Беларускі Гаюн", 27 червня Пригожин перебував у Білорусі – з якою метою та чи залишився він в країні залишається невідомим.

Водночас станом на сьогодні немає даних щодо того, що підрозділи ПВК "Вагнер" прибули в Білорусь, хоча, знову ж таки, це не скасовує той факт, що найманці можуть бути перекинуті в країну найближчим часом, тим паче, що дані про те, що дані про будівництво нових військових таборів у Білорусі підтверджуються.

беларускі гаюн
Джерело зображення: "Беларускі Гаюн"

Питання також полягає і в тому, з яким озброєнням залишаться "вагнерівці", які мали в своєму активі зокрема такі системи, як зенітні ракетні гарматні комплекси "Панцирь-С1", а також російські танки Т-90М – бо як раніше заявляли в російському оборонному відомстві, важка військова техніка ПВК "Вагнер" буде передана у діючі підрозділи збройних сил РФ.

Читайте також: Чим кадирівці зібрались воювати проти "ЧВК "Вагнер" у Ростові-на-Дону