xcounter
#

БТР M113 "засвітився" у ЗСУ з новим бойовим модулем, який допоможе проти поширеної проблеми (відео)

6422
Бойовий модуль Sarp Dual від Aselsan, всі фото — стоп-кадр з відео пресслужби 1-ї окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна
Бойовий модуль Sarp Dual від Aselsan, всі фото — стоп-кадр з відео пресслужби 1-ї окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна

Українські військові використовують на полі бою американські бронетранспортери M113 з турецькими бойовими модулями Sarp Dual

Пресслужба 1-ї окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна оприлюднила відео, в якому українські військові розповіли про досвід експлуатації на Лиманському напрямку модифікованого американського бронетранспортера M113 з озброєнням турецького виробництва.

Йдеться про бойовий модуль Sarp Dual від оборонної компанії Aselsan з Туреччини, який наші військові використовують для протидії ворожим безпілотним літальним апаратам.

Читайте також: ЗСУ на Сході використовують рідкісне "вантажне бронетаксі" на базі M113 з Австралії
бойовий модуль Sarp Dual бронетранспортер M113
Бойовий модуль Sarp Dual, встановлений на бронетранспортер М113

Цей бойовий модуль може бути оснащений 7,62-мм (боєзапас до 1500 пострілів) чи 12,7-мм кулеметом (до 400 пострілів) або ж 40-мм гранатометом (96 гранат) і ще 7,62-мм кулеметом як допоміжною зброєю (у цьому варіанті до 400 пострілів).

Як розповідає військовий, в українському варіанті бойовий модуль оснащується 12,7-мм кулеметом НСВ "Утьос" як головне озброєння і 7,62-мм ПКМ як допоміжне: "Інші кулемети поставити наразі не можна, бо всі штатні місця розроблені безпосередньо для них".

Модуль дистанційно керований, управління здійснюється безпосередньо зсередини бронетранспортера, але за потреби Sarp Dual також можна використовувати і в ручному режимі.

Завдяки стабілізації Sarp Dual може знищувати рухомі цілі. "Є автозахоплення цілі, тобто наводимо на ціль, захоплюємо її і далі установка вже веде її самостійно, — розповідає військовий про особливості використання Sarp Dual. — Розраховує все, балістику розраховує вже комп’ютер безпосередньо, ти просто натискаєш на спусковий гачок".

бойовий модуль Sarp Dual БТР M113
БТР M113 з турецьким бойовим модулем Sarp Dual

Разом з тим, такий бойовий модуль має певні обмеження у знищенні малорозмірних цілей: "Чим менше ціль, тим менше відсоток ураження, важче уразити ціль, бо розліт куль має певні свої параметри".

Вага бойового модуля без озброєння, броні та боєприпасів становить менш як 250 кг, висота — менш як 90 см, водночас вага внутрішніх блоків управління, які встановлені безпосередньо в машині — до 40 кг.

Нагадаємо, що ще у серпні 2022 року бойовий модуль Sarp Dual було помічено на іншій машині ЗСУ, а саме на МТ-ЛБ.

Читайте також: Туреччина зробила крилату ракету на 150 км, яка б знадобилась для ЗСУ