xcounter
#

ЗРК Crotale від Франції: на скільки комплексів можливо розраховувати й на що вони здатні

Crotale NG на шасі Pasi
Crotale NG на шасі Pasi
29013

Crotale - доволі ефективний ЗРК малої дальності дії, можливості якого дозволяють його використовувати, як у прифронтовій зоні, так і для захисту об'єктів у тилу для знищення крилатих ракет

Франція посилить ЗСУ зенітними ракетними комплексами Crotale, про це повідомив президент країни Еммануель Макрон в ефірі France 2, фактично за підсумками зустрічі "Рамштайн-6", яка пройшла у Брюсселі.

Відносно кількості та строків передачі ЗРК Crotale поки офіційної інформації немає. Але, з огляду на те, що САУ Caesar та бронетранспортери VAB Франція передавала доволі швидко, навряд і в цьому випадку на це піде значний час.

Читайте також: Франція готує для ЗСУ допомогу для утилізації рашистів, в пакеті можуть бути гаубиці та версія М270

Але відносно саме кількісного показника, то можливо зробити припущення, що мова не буде йти про "десятки" одиниць. Причина цього в тому, що у самій Франції, відповідно до Military Balance за 2021 рік, на озброєнні лише 24 одиниці Crotale NG.

Crotale NG
Crotale NG на несамохідному шасі

Водночас зараз для України не стоїть питання забезпечення одноманіття ЗРК у рядах, тому будь-яке посилення протиповітряної оборони вкрай важливе.

Crotale NG - це доволі ефективний ЗРК малої дальності дії розробки кінця 80-х початку 90-х років, який належить до армійського засобу ППО і за час свого існування проходив оновлення. Цей комплекс має "морське коріння" та серійно встановлюється на фрегати типу La Fayette, а у сухопутній версії на рухоме шасі або на причіпній платформі.

Дальність знищення цілей становить до 10 км, висота ураження цілей до 6 км. Архітектура комплексу передбачає встановлення всього комплексу на одне шасі на якому розміщується оглядова РЛС з дальністю виявлення літаків до 20 км, РЛС супроводження цілей та оптико-електронну систему виявлення цілей, яка, в залежності від погодних умов забезпечує виявлення на відстані від 10 до 19 км.

Комплекс забезпечує пуск до 8 ракет VT-1 з радіокомандою системою наведення, вони забезпечують перехоплення цілей зі швидкістю до 1800 км/год. VT-1 має велику маневровість та здатна витримувати перевантаження до 35g, а швидкість становить до 3,5 Маха. Кількість цілей, які можуть обстрілюватись одночасно складає до 4 одиниць, а швидкість реакції комплексу складає лише п'ять секунд завдяки цифровізації комплексу.

K-SAM Pegasus
Пуск ракети VT-1 з локалізованої корейської версії K-SAM Pegasus

Таким чином Crotale NG має вкрай високі характеристики, які дозволяють його використовувати, як у прифронтовій зоні для знищення літаків та вертольотів противника, та і у тилу для перехоплення крилатих ракет.

Більше того, Crotale NG також знаходиться на озброєнні Греції - 9 одиниць та Фінляндії - 20 одиниць під назвою ITO 90. Тобто не виключно, що окрім Франції ці ЗРК можуть бути передані й цими країнами. Окрім того, у Південній Кореї стоїть на озброєнні доволі значна кількість локалізованої версії K-SAM Pegasus - 114 одиниць, що також говорить про відносну доступність ракет до ЗРК у випадку необхідності.

Читайте також: HAWK від США - що це за ЗРК і чи дійсно він зможе посилити протиповітряну оборону України