xcounter
#

Франція готує для ЗСУ допомогу для утилізації рашистів, в пакеті можуть бути гаубиці та версія М270

3647
Французька система М270 модифікації LRU веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французька система М270 модифікації LRU веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб посилити наше військо, Париж готовий передати вагому частину свого артилерійського арсеналу

Франція готує для України новий пакет військової допомоги. До нього увійде зокрема поставка шести самохідних артустановок CAESAR, які виготовлялись на замовлення армії Данії.

Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив в інтерв’ю телеканалу France 2 в середу 12 жовтня, пише "Європейська правда".

Читайте також: Франція оцінила досвід ЗСУ та зрозуміла, що снаряди та CAESAR треба виготовляти в рази швидше
САУ CAESAR на 4-вісному шасі, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Видання Le Monde доповнює, що САУ CAESAR із пакету замовлення для Данії суттєво відрізняються від тих артустановок, які уже отримали ЗСУ від Парижу. Зокрема, "данські" САУ CAESAR будуть розміщені на 4-вісному шасі, тому матимуть більшу масу – 32 тони замість 18 тонн як у версії на 3-вісному шасі. Але натомість і возимий боєкомплект більший – 36 снарядів замість 18, і рівень бронезахисту кабіни також більший.

Автори Le Monde також пишуть, що Франція уже передала Україні перші 15 гаубиць TRF1 калібру 155 мм, що були взяті із баз зберігання. Вперше про наміри французів передати нам такі гаубиці стало відомо на початку вересня цього року. Чи буде Франція ще передавати додаткові TRF1 – поки невідомо.

Французькі військові ведуть вогонь із гаубиці TRF1 під час бойових дій в Джибуті, 2017 рік, зображення з відкритих джерел

В свою чергу, РБК-Україна з посиланням на російську службу BBC пише про те, що за підсумками зустрічі в форматі "Рамштайн" Франція планує передати ЗСУ також 3 ракетні системи М270 модифікації LRU, тобто адаптовані для стрільби керованими ракетами сімейства GMLRS.

Модернізація французьких М270 до стандарту LRU відбулась на початку 2010-х років за участі німецьких та італійських підрядників, до того французи могли стріляти із своїх MLRS лише некерованими реактивними снарядами.

Французька система М270 модифікації LRU, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, для підтримки України Франція готова пожертвувати вагомою частиною свого артилерійського арсеналу. Бо, наприклад, французьке військо має лише 12 систем М270 LRU. Для виробництва однієї артустановки CAESAR зараз потрібно 30 місяців, і це при тому, що армія Франції сама відчуває нестачу артилерії для власної боєздатності.

Читайте також: Франція збільшує оборонний бюджет: потрібні снаряди, нові Rafale та супутники