xcounter
#

Знищила корабель ВМС РФ: ОАЕ продемонстрували власну протикорабельну ракету HAS-250

HAS-250 - розроблена Halcom, підрозділом Edge
HAS-250 - розроблена Halcom, підрозділом Edge
12207

HAS-250 - протикорабельна ракета з дальністю польоту у 250 км

Об’єднані Арабські Емірати просуваються у створенні власної протикорабельної ракети, яка отримала назву HAS-250 та розробляється корпорацією Edge на замовлення власних ВМС. Вперше ракету продемонстровано на міжнародній виставці IDEX-2021, яка днями відкрилась в Абу-Дабі.

Цікавою особливістю демонстраційного ролика є те, що у якості цілі у ньому обрано корабель військово-морських сил РФ. А саме - великий протичовновий корабель "Вице-адмирал Кулаков" з бортовим номером 626, який приписаний до Північного флоту та знаходиться у строю.

Читайте також: Сухопутні війська України та ОАЕ домовляються про співпрацю: на чому буде зроблений акцент
Вице-адмирал Кулаков
"Вице-адмирал Кулаков" змодельований без шансів на помилку

HAS-250 має багато спільного з цілою низкою протикорабельних ракет, включно з українською Р-360 "Нептун", турецькою Atmaca, американським Harpoon та іншими.

HAS-250
HAS-250 виконана за традиційною схемою

Ця дозвукова ракета має традиційну аеродинамічну схему, стартовий двигун, який відокремлюється після старту, а також систему наведення, яка складається з інерційною та супутникової.

ПКР
"Шалене різноманіття" ПКР у світі: Х-35, Atmaca, Harpoon, Exocet, SSM-700K Haeseong, Р-360 "Нептун"

Схожа і концепція подолання корабельної протиповітряної оборони - маловисотний політ. Проте у якості головки самонаведення обрано РЛС з можливістю працювати, як в активному, так і у пасивному режимі.

HAS-250
HAS-250 використовує традиційний маловисотний політ для прориву ППО

Дальність польоту HAS-250 - 250 км, що на 50 км менше за можливості "Нептуна", водночас це більше за заявлені можливості Atmaca та корейської SSM-700K Haeseong у понад 200 км та знаходиться на рівні можливостей російської Х-35У.

Судячи з продемонстрованого Edge відео, в першій версії ракета буде розроблена у береговій версії. Слід зазначити, що поки про будь-які випробування цієї ракети невідомо, а на завершення роботи, від появи першої публічного повнорозмірного макета до прийняття на озброєння, може піти 3-5 років.

Читайте також: Kia просуває універсальну платформу для легкого армійського транспорту