xcounter
#

Здолати ворожі системи ППО: як додаток для планшета допоможе пілотам F-35

2649
Що потрібно пілоту F-35, щоб стати ефективнішим? Правильна відповідь – планшет із крутими додатками
Що потрібно пілоту F-35, щоб стати ефективнішим? Правильна відповідь – планшет із крутими додатками

У Сполучених Штатах хочуть створити цілий "магазин" додатків для повітряного бою, які будуть працювати на планшеті в кабіні пілота та допоможуть підвищити ефективність як стелс-винищувачів F-35, так й інших літаків

Військово-повітряні сили США під час наземних випробувань на базі Нелліс у Неваді вперше отримали дані у режимі реального часу безпосередньо з винищувача F-35 на комерційний планшет в кабіні пілота.

Випробування пройшли 31 березня 2021 року і є частиною експерименту з оптимізації винищувачів під назвою FoX (Fighter Optimization eXperiment).

Читайте також: Данія прийняла на озброєння перший F-35: його назвали "символом значних змін" для оборони країни
F-35 винищувач
Винищувач F-35 може отримати більше можливостей за допомогою спеціальних додатків для планшета

Це випробування продемонструвало, що дані з літака можуть передаватися на мобільні додатки, встановлені на планшеті, і є надія, що така ж концепція може бути використана у майбутньому на інших пілотованих винищувачах, а також дронах.

Хоч пілоти F-35 й регулярно літають з планшетами, вони не були повністю інтегровані з кабіною та не могли фізично під’єднатися до літака та отримувати дані в режимі реального часу.

F-35 винищувач
F-35

Тепер у ВПС США тестують таку можливість. Досі проводилися тільки наземні випробування, однак як тільки будуть вирішені питання з безпекою, таку технологію протестують і в повітрі.

Під час випробувань система приладів для льотних випробувань транслювалася з бортових систем F-35 на планшет, на якому були запущені додатки.

F-35 cockpit
Поки додатки для планшетів тестують "на землі". Як тільки розробники та військові будуть впевнені у їх надійності – випробування продовжать і в небі

Перші два таких додатки, розроблені в рамках проєкту FoX, мають допомогти пілоту малопомітного винищувача подолати ворожі системи ППО та використовувати штучний інтелект для боротьби з тими ж типами загроз.

Перший з додатків, що запускається на планшеті, є портал управління полем бою, який надає пілоту інформацію про загрози "земля-повітря" у новому форматі, призначеному для максимальної ефективності пілота під час подолання ворожих систем протиповітряної оборони.

F-35 симулятор
Повномасштабний симулятор польоту F-35

Другий додаток, створений підрозділом передових програм розробки Lockheed Martin, використовує штучний інтелект, щоб "збільшити переваги F-35 проти складних загроз "земля-повітря".

Раніше цю інформацію пілоти отримували за допомогою скляного сенсорного дисплея, а також через нашоломний приціл. Раніше ці пристрої зазнавали серйозної критики через високий ступінь затримки інформації, що надходила на шолом, а також через відсутність тактильних відчуттів екрану.

Разом з тим, навіть якщо ці елементи інтерфейсу кабіни працювали б досконало, використання планшетів як додаткового джерела ситуаційної обізнаності все ж таки залишається актуальним – бо завдяки йому, наприклад, можна відображати тактичну картину чи набір даних, що відрізняються від інформації, зображеної на інших пристроях.

Зрештою, додатки, розроблені у проєктах FoX, матимуть ще одну беззаперечну перевагу – це швидка установка сучасного програмного та апаратного забезпечення. Загалом цей проєкт може зіграти значну роль у планах ВПС та ВМФ США щодо розробки нових винищувачів та допоміжних систем.

Читайте також: Стелс-винищувач F-35B підбив сам себе під час навчань: як це трапилось