xcounter
#

Велика Британія готова заплатити майже 2 мільярди за поставку нових Chinook

1437
Зараз британська армія має 60 вертольотів H-47 різних модифікацій
Зараз британська армія має 60 вертольотів H-47 різних модифікацій

Туманний Альбіон розраховує отримати 14 нових таких машин до 2030 року

Уряди США та Великобританії опрацьовують деталі угоди поставку 14 гвинтокрилів H-47 ER Chinook загальною вартістю майже два мільярди доларів. Про це йдеться в публікації порталу UK Defence Journal.

Головна особливість модифікації ER вертольота H-47 Chinook – збільшені паливні баки та спеціальне обладнання для проведення спеціальних операцій.

Читайте також: Власний палубний літак замість F-35: Туреччина нарощує авіаносні амбіції
Велика Британія в рамках своєї оборонної реформи хоче повністю оновити флот важких та середніх гвинтокрилів своєї армії

Усі ці машини Велика Британія хоче отримати до 2030 року, при цьому строк поставок вертольотів було відсунуто на три роки із-за "фінансових загроз, пов’язаних із пандемією".

Нові 14 гвинтокрилів Chinook Велика Британія хоче купити для замінити 14 аналогічних старих машин: усього британська армія має близько 60 вертольотів H-47 різних модифікацій, котрі використовуються зокрема для операцій у різних частинах світу.

Британська армія використовує вертольоти Chinook зокрема для забезпечення свого контигенту в Малі

Але станом на жовтень 2018 року обговорювались значно ширші параметри угоди – Туманний Альбіон збирався купити 16 нових вертольотів по ціні 3,5 мільярди доларів.

Урізати параметри угоди Великій Британії довелось із-за фінансових проблем, що виникли із-за пандемії Covid-19. В свою чергу, корпорація Boeing також зробила певну скидку для британських військових, бо Армія США на проміжок 2021-2024 фінансових років скоротила портфель замовлень на нові вертольоти Chinook від 68 до 40 одиниць.

Паралельно Армія США експериментує із "ремоторизацією" вертольотів Chinook на більш потужні двигуни Т408. Експерименти проходять невдало

Замість купівлі 28 "Чинуків" Армія США хоче спрямувати ресурси на розвиток програми Future Attack Reconnaissance Aircraft.

Велика Британія також проявляє інтерес до цієї програми, але відмовлятись від купівлі нових вертольотів Chinook теж не стала.

Гвинтокрил Raider - прототип та демонстратор технологій в рамках програми Future Attack Reconnaissance Aircraft
Читайте також: Коли третій гвинт не зайвий: як Lockheed Martin своїм Raider робить революцію серед вертольотів