xcounter
#

Танки Challenger 1 посилять ЗСУ: що це за машина й на яку кількість можливо розраховувати

Challenger 1 (фото: David Hull)
Challenger 1 (фото: David Hull)
13401

Challenger 1​ - це британський танк 80-х років, який й досі відповідає багатьом викликам поля бою й об'єктивно у рази кращий за Leopard 1 та всі інші зняті з озброєння танки у світі, які можуть гіпотетично посилити ЗСУ

Британські основні бойові танки Challenger 1 ремонтуються, відновлюються, частково модернізуються й будуть передані до України.

Про це повідомив журналіст Роман Бочкала, який частково показав процес роботи над танками без вказання місця. Але за деякими ознаками можливо зробити припущення, що мова йде про територію Великої Британії.

Читайте також: Рашисти здійснили небезпечну комбіновану атаку ракетами і дронами з Х-22, "Оникс" та Х-59

Водночас на фото та відео не Challenger 1, а Chieftain. Й залишається сподіватися на те, що помилка Бочкали полягає у тому, що він обрав не той танк для зйомки.

Challenger 1 Chieftain

У будь-якому випадку інформації щодо передачі Chieftain до України немає. А ось відносно Challenger 1, то міністр оборони Великої Британії Бен Воллес під час звернення до парламенту 16 січня 2023 року зазначив, що на додачу до роти Challenger 2 (14 машин) Британія приведе "у підвищену готовність ще одну роту власних танків Challenger". При цьому міністр оборони робив розмежування у назвах між Challenger, Challenger 2 та Challenger 3.

Якщо дійсно мова йде про власні запаси Великої Британії, то тоді говорити про масовість цієї машини у ЗСУ вкрай рано. Бо загалом було створено 420 танків Challenger 1, й з 1983 по 2001 рік перебував у експлуатації британської армії та замінений на Challenger 2. Валову частину з цих машин - 402 одиниці (за іншими джерелами 392), з 1999 по 2002 рік передали у вигляді допомоги Йорданії, де ці машини пройшли незначну модернізацію, скоріше адаптацію до умов жаркого клімату, та отримали назву Al-Hussein.

Al-Hussein
Al-Hussein збройних сил Йорданії

Таким чином кількість танків, яка у теорії могла залишитись у Великій Британії - 18 (або 28) одиниць. До цієї кількості не входять БРЕМи на базі Challenger 1, який у британських збройних силах ще близько 80 одиниць в експлуатації.

Але Йорданія планувала вивести всі танки Challenger 1 (Al-Hussein) на зберігання до початку 2023 року із заміною на французький Leclerc реекспортом з ОАЕ. При цьому на 2022 рік їх кількість у строю, за даними Military Balance, становила близько 80 одиниць. Таким чином ці машини, а в теорії й весь парк з чотирьох сотень, цілком міг бути повернутий до Великої Британії. Й саме такий сценарій активно тиражувався у західних ЗМІ ще на початку року. Зокрема мова йшла про пропозицію спільного підприємства Rheinmetall та BAE Systems, британської RBSL, відновити ці машини.

Challenger 1
Challenger 1 (Bovington Tank Museum)

Й маємо зазначити, що Challenger 1 хоча й знятий з озброєння, але назвати машиною критично застарілою неможливо. Цей танк має багатошарову броню типу Chobham, яка згодом використовувалась у Challenger 2 та Abrams, що переважає за своїми захисними властивостями звичну бронесталь.

Гармата у вигляді 120-мм нарізної Royal Ordnance L11A5 з довжиною ствола у 55 калібрів. Лише у 1998 році вона була замінена на L30 у Challenger 2 й снаряди для обох танків уніфіковані, роздільного заряджання. При цьому стандартний БОПС L26A1 APFSDS при пострілі з L11, за наявною інформацією, лише на 10% менш ефективний у порівнянні із пострілом з L30.

Доволі потужна гармата поєднана із доволі розвиненою системою управління вогнем із тепловізором, лазерним далекоміром та балістичним обчислювачем. Й кучність бою становить на відстані 10 км 10 метрів для 90% пострілів. До речі саме Challenger 1 належить рекорд результативного ураження ворожого танка, іракського Т-55, під час операції "Буря у Пустелі" - 4,7 км.

Challenger 1
Challenger 1 під час операції "Буря у пустелі"

Мобільність Challenger 1 забезпечується 26-литровим турбодизельним Perkins Condor CV12 потужністю у 1200 к.с. При вазі машини у 62 тонни це забезпечує питому потужність на рівні 19,3 к.с/т. Це вище за показники Challenger 2 у 18,7 к.с./т (з додатковим бронюванням -16,0 к.с./т), додамо, що питома потужність Т-64БВ складає 16,4 к.с./т.

Двигун поєднаний з автоматичною трансмісією David Brown Defense Equipment Limited TN37, яка має чотири передачі переднього та три реверсні. Максимальна швидкість машини становить 56 км/год, водночас торсіонна гідропневматична підвіска танка забезпечує високу плавність ходу та можливість швидкого руху на пересічній місцевості (що значно краще за "паперові" показники максимальної швидкості на "асфальті").

Challenger 1
Challenger 1 (фото: Kevin Neal)

Й таким чином Challenger 1, навіть враховуючи те, що це машина 80-х років, й досі відповідає багатьом викликам поля бою, й з усіх можливих варіантів танків, які вже зняті з озброєння, але посилюють ЗСУ, є найбільш просунутим за всіма параметрами. А враховуючи теоретично можливий ресурс у понад 400 танків - їх відновлення та постачання до України є більш ніж потрібним рішенням.

Характеристики Challenger 1

  • Вага: 62 т.
  • Двигун: erkins Condor CV12, 1200 к.с.
  • Питома потужність: 19,3 к.с/т
  • Головне озброєння: 120-мм нарізна L11A5
  • Екіпаж: 4 особи

Читайте також: Іран націлився експортувати зброю до Південної Америки: один клієнт вже намітився у вигляді Болівії