xcounter
#

Stiletto Systems демонструє вражаючі можливості нових пістолетних боєприпасів

Тепер броню БТР можна пробити і з пістолета
Stiletto Systems демонструє вражаючі можливості нових пістолетних боєприпасів
8349

Українсько-британська інжинірингова компанія Stiletto Systems працює і продовжує дивувати. У ексклюзивному матеріалі для Defense Express представники компанії розповіли про свої нові розробки боєприпасів для зброї ближнього бою. І про те, що ці боєприпаси можуть у порівнянні зі, скажімо так, звичними чи штатними патронами. Все сказане було підтверджено випробуваннями.

Компанія Stiletto Systems досягла значних успіхів у розробки боєприпасів, її проривні рішення відомі не тільки на території України, але й у більшій частині світу. Включно з країнами Північного-Атлантичного альянсу, де розробки Stiletto демонструвались і уважно аналізувалися закордонними експертами.

Під час АТО на сході України Stiletto Systems займалася волонтерською діяльністю, постачаючи спеціальні бронебійні снайперські патрони. Також компанія реалізувала проект з будівництва патронного заводу у Казахстані, де вже запущена перша лінія з виробництва патронів калібру 9 міліметрів.

Читайте також: В Казахстані запустили патронний завод створений за участі українсько-британської компанії Stiletto

На сьогодні Stiletto Systems продовжує роботи у галузі озброєння та боєприпасів.

Раніше компанія повідомляла про нове покоління боєприпасів для гвинтівок і автоматів, які можуть вирішувати задачі боротьби навіть з броньованими цілями ворога на полі бою. Тепер такі можливості мають і представлені нові пістолетні патрони.

Створення "просунутих" набоїв до пістолетів - напрям для компанії не новий. Свого часу фахівці Stiletto Systems розробляли реактивний пістолетний патрон калібру 9 міліметрів, демонстрація можливостей якого мала широкий розголос серед фахівців та людей, яким ця тема цікава.

Днями компанія Stiletto Systems провела балістичні випробування, ціллю яких було порівняння пробивної здатності патронів калібру 9x19 “LUGER” НАТОвського стандарту зі свинцевим осереддям (на прикладі набоїв виробництва чеської фірми “Sellier&Bellot”) та нових патронів компанії Stiletto Systems з кулями зі стальним осередям серії ST-3 і бронебійних куль BS серії BS-4 власного виробництва.

Випробування проходили у закритому тирі, з застосуванням пістолету Glock 45 9mm, який з’явився на ринку декілька років тому. Стрільба велась стоячи, з руки, з дистанції 10 метрів.

Основна мішень - незакріплений броньовий лист марки Armox твердістю 532 одиниці за Брінелем та товщиною 5,5 міліметрів.

У результаті випробувань нові пістолетні “стілеттовські” кулі пробили броньовий лист марки Armox, продемонструвавши тотальну перевагу над патронами того ж калібру з пулями зі свинцевим осередям, які залишили на мішені хіба що сліди від влучення.

Осередя, які використовуються у кулях від компанії Stiletto Systems, мають спеціальну конструкцію та підібраний матеріал. Це зроблено з огляду на те, що пістолетна куля має малу початкову швидкість польоту, яка викликана ергономічними вимогами до пістолетів.

Тому компанії довелось докорінно переглянути стандартну концепцію осередя по відношенню до осередя, які використовуються у нових кулях компанії для боєприпасів для автоматів та гвинтівок.

У процесі випробування також виявилось, що "стілеттовські" сердечники після пробиття залишились цілими, огляд показав, що будь-які зовнішні деформації відсутні.

Це дає підстави стверджувати, що такі набої мають високу заперегородню дію.

Головний висновок такий - нові розробки боєприпасів для зброї ближнього бою від компанії Stiletto Systems надають можливість особовому складу в обстановці бойових дій вражати не тільки живу силу супротивника, екіпіровану в засоби індивідуального захисту, але й броньовані цілі ворога.

За словам розробників, це була одна з найскладніших задач, яку компанія успішно вирішила.

Дія кулі калібру 9х19 “LUGER” по блоку із балістичного пластиліну після пробиття броньованої пластини від бронежилету

Головний конструктор та один із засновників Stiletto Systems Олександр Калачев досягнуті результати підсумував так:

"Пістолетною тематикою компанія займається ще з середини 90-х років, але перші результати в цій галузі були отримані тільки у 2005 року. На цю тему є відповідні патенти.

Це, зокрема, патент Литви № 4048, патент України № 45270, патент Росії № 2372581, патент України № 40743, патент України № 115225, патент України № 109952, патент Казахстану № 32405, патент Англії Uk patent gb № 2522788, патент Англії Uk patent gb № 2522784.

До того ж, було проведено багато випробувань, де відпрацьовувалися різні конструкції куль, гільз і самих патронів. Перевірялась дія куль на різних дистанціях, на основі чого робились висновки про пробивну здатність та зупиняючу дію пістолетних куль, патронів компанії Stiletto Systems.

Усі випробування проводились із використанням як стендового та балістичного обладнання, так і короткоствольної зброї типу пістолет. Свого часу частина цих розробок була показана на міжнародних виставках. На сьогоднішній день компанія продовжує роботу в сфері пістолетних боєприпасів та найближчим часом представить деякі свої нові розробки".

Втім, наші Збройні сил та інші силовики можуть скористатися вже досягнутими результатами, з огляду на можливості нових бронебійних куль до зброї ближнього бою - для досягнення переваги у вогневому протистоянні.

"Така розробка, взята на озброєння, наприклад Української армії, дасть змогу вести не тільки фізичну, але й психологічну війну: деморалізуючи ворога ефектом небезпеки під час перебування та пересування всередині броне транспорту на кшталт БТР. Ще більший результат зможуть дати пістолети-кулемети, з використанням таких оновлених набоїв", - стверджують у компанії Stiletto Systems.

Артем КАЛАЧЕВ, спеціально для Defense Express.

P.S. Найближчим часом на нашому каналі буде продемонстровано відео з цих випробувань.

Читайте також: Боєприпасне прокляття України