xcounter
#

США з 7 квітня запроваджують санкції проти лідерів турецької "оборонки"

Закупівля російських ЗРК С-400 створює проблеми для інших оборонних проєктів Туреччини
США з 7 квітня запроваджують санкції проти лідерів турецької "оборонки"
1252

США введуть санкції проти чотирьох федеральних чиновників Туреччини і держустанови, пов'язаної з оборонним експортом. Про це повідомив Федеральний регістр США.

Санкції введені згідно із законом "Про протидію противникам Америки через санкції" (CAATSA) за зв'язки з оборонним сектором Росії. Як стверджується у повідомлені Федерального регістру США, санкції набудуть чинності 7 квітня.

санкції США проти Туреччини
Санкції, серед іншого, передбачають заборону на експорт з США певних видів продукції та технологій, обмеженняі на кредити в розмірі понад $10 млн для SSB.

Під обмеження потрапило турецьке Управління оборонної промисловості SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı), в завдання якого входять, у тому числі, поставки військової продукції і технологій в інтерсах ЗС Туреччини.

Читайте також: Україна та Туреччина підписали ряд "оборонних" угод: стало відомо, що будуватимуть разом

Крім того, до чорного списку США включено чотири чиновника, у тому числі глава SSB Ісмаїл Демір.

Санкції передбачають заборону на в'їзд до Сполучених Штатів, блокування активів на їхній території, а також заборону на фінансові операції з американцями для фізичних осіб, на експорт з США і на кредити в розмірі понад $10 млн для SSB.

У документі Федерального реєстру не конкретизуються причини санкцій, однак стверджується, що SSB 2 серпня 2017 року уклало контракт з Росією на поставку озброєнь за дорученням уряду Туреччини.

ЗРК ППО С-400
ЗРК ППО С-400

Вашингтон неодноразово погрожував Анкарі санкціями через закупівлю російських зенітних ракетних комплексів С-400. Контракт був укладений в 2017 році, перші складові ЗРК почали надходити до Туреччини у середині 2019 року, а в листопаді Москва достроково поставила чотири дивізіони С-400 на $2,5 млрд.

Рішення Анкари про закупілю ЗРК С-400 викликало розкол між Туреччиною і її партнерами по Північноатлантичному альянсу

Представники НАТО заявляли, що Туреччина поставить під загрозу безпеку Альянсу, якщо підключить С-400 до союзних систем, оскільки "російська система буде використовувати мережу з конфіденційними даними".

ЗРК С-400 - "троянський кінь" Росії

У грудні 2020 року, коли стало відомо про підготовку санкційного рішення з амерканського боку, глава секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, проти якого Сполучені Штати ввели санкції через покупки Анкарою С-400, заявив, що заходи США не вплинуть на діяльність організації.

Голова державного агентства з питань оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір
Голова державного Управління з питань оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір

"Рішення США про санкції проти Туреччини не змінить мою позицію і позицію моєї команди і ніяким чином не завадить роботі турецького оборонпрому", - цитувало його слова агентство "Анадолу".

С-400
США виключили Туреччину з програми розробки і закупівлі винищувачів F-35 - після закупки у Росії ЗРК С-400

Проте, за оцінками турецьких експертів, санкції Вашингтона можуть створити проблеми для великих багатомільярдних проектів Туреччини, таких, як фрегати класу "Стамбул", надзвуковий навчально-бойовий літак Hurjet і турецький винищувач п'ятого покоління TFX. Адже

С-400
Вивантаження з літака системи ППО С-400 у військовому аеропорту Муртед під Анкарою, Туреччина.Поставка Туреччини всіх елементів зенітних ракетних комплексів С-400 була завершена Росією у жовтні 2019 року. Відповідний контракт на суму 2,5 млрд доларів був укладений у 2017 році. Угода викликала істотні розбіжності між Анкарою і Вашингтоном.

"SSB - каталізатор оборонних підприємств Туреччини і міжнародного співробітництва, яке включає передачу технологій і спільне виробництво. SSB управляє сотнями проектів систем озброєння і сотнями вигідних оборонних контрактів. Частина закордонних компаній надалі можуть побоятись спрацювати з Секретаріатом оборонної промисловості (SSB), оскільки тепер управління стало об'єктом санкцій," - стверджував раніше директор оборонних досліджень турецького аналітичного центру EDAM Касапоглу в інтерв'ю Middle East Eye.

С-400 на позиції

"Незважаючи на те, що турецький уряд декларує і пишається тим, що тепер може самостійно забезпечити 70% своїх потреб в оборонних закупівлях, країна, як і раніше, залежить від іноземного досвіду і технологій для здійснення складних проектів", - стверджував турецький експерт.

Читайте також: США скасували замовлення Туреччини на винищувачі 5-го покоління: які варіанти тепер є у Анкари