xcounter
#

Що за ракета Х-БПЛА є у рашистів, яку можна запускати і з Ка-52М, і з безпілотників

2837
Дослідний зразок російського Ка-52М, який може запускати зокрема й ракету Х-БПЛА
Дослідний зразок російського Ка-52М, який може запускати зокрема й ракету Х-БПЛА

Окупанти раніше хвалилися, що ця ракета нібито може "обдурити" системи активного захисту

Російські пропагандисти у своїх ЗМІ розповідають, що, мовляв, протитанкові ракетні комплекси хоч і ефективно демонструють себе на полі бою, але мають низку обмежень, і що одним зі способів покращити ситуацію є їхня новітня розробка — представлена у 2021 році ракета Х-БПЛА.

Про цю ракету вперше дійсно стало відомо декілька років тому, причому вже тоді окупанти заявляли, що ракета нібито пройшла низку успішних випробувань, передусім з дослідного зразка гелікоптера Ка-52М, крім того, Х-БПЛА може використовуватися з низки безпілотників — таких як "Иноходец", "Форпост", "Альтиус", а також в майбутньому і на важкому безпілотнику С-70 "Охотник".

Читайте також: У Польщі за закупівлями Javelin закликають не забути про Pirat, який зробили з Україною і не робити стратегічну помилку

Х-БПЛА — це керована авіаційна ракета, створена на базі протитанкового ракетного комплексу "Корнет", в арсеналі якого зокрема є ракети 9М133М-2 з тандемно-кумулятивною бойовою частиною (бронепробиття 1100-1300 мм), 9М133ФМ-2 з термобаричною бойовою частиною та 9М133ФМ-3 з фугасною бойовою частиною.

Дальність ракети Х- БПЛА заявляється на рівні 10 км (у ракети 9М133ФМ-3 — 8-10 км, в 9М133М-2 і 9М133ФМ-2 — до 8 км), наведення відбувається за лазерним променем, призначена передусім для ураження важкоброньованих цілей, а також і малошвидкісних цілей у повітрі, що летять на низьких висотах.

БПЛА чи гелікоптер, що використовує ракети Х-БПЛА, може ними одночасно обстрілювати "залпом" до двох цілей або ж випустити дві ракети одразу по одній цілі, щоб підвищити шанси ураження.

Таким же чином, як заявляє ворог, ракета Х-БПЛА може "дурити" системи активного захисту бронетехніки, коли дві ракети одна за одною випускаються по одній лазерній стежці з мінімальною затримкою, щоб КАЗ не зміг зреагувати на другу ракету.

Окремо варто тут звернути увагу на один з носіїв цих ракет, а саме ворожий ударний гелікоптер Ка-52М — нагадаємо, що у липні армійська авіація противника нібито почала отримувати ці модернізовані машини, а у грудні так зване міноборони РФ оприлюднило кадри із застосуванням цих гелікоптерів.

Ка-52М
Дослідний зразок Ка-52М, фото ілюстративне

Про те, чим ці модернізовані Ка-52М відрізняються від попередньої версії Defense Express раніше розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: Рашисти згадали за білоруського "Охотника" з автоматом у пару до їхнього безпілотного вертольота "Термит"