xcounter
#

Що це за російські "Ланцети" зі "штучним інтелектом": що відомо про "Изделие-53"

Що це за російські "Ланцети" зі "штучним інтелектом": що відомо про "Изделие-53"
9396

Попри заяви, першоджерелом яких є російські воєнкори, про застосування нових дронів-камікадзе "Изделие-53" ситуація зовсім інша, але не факт що значно позитивніша

Нібито РФ вже почала використовувати нову версію дрона-камікадзе "Ланцет" з системою наведення на основі "штучного інтелекту".

Хоча така інформація, яка активно поширюється сьогодні 29 жовтня, нібито походить від спільноти ISW (Institute for the Study of War), але насправді вони посилаються на джерела серед російських так званих "воєнкорів". Водночас в оригінальному дописі від ворога є лише припущенням.

Читайте також: FrankenSAM для України від США: перші гібридні ЗРК вже у ЗСУ - на що вони здатні

Основою для цього стало відео з атакою по об'єкту, який ворог ідентифікував, як РСЗВ RM-70. Події відбулись 18 жовтня у районі Щербинівка під Торецьком, у приблизно 9 кілометрах від фронту. На ньому зафіксовано черговий удар "Ланцетом", коригування якого здійснює дрон-розвідник. Але на відео видно, що спочатку оператор тримає об'єкт у великому квадраті прицілі, чекає поки він не буде обведений зеленою рамкою, після чого з'являється напис "цель захвачена" й далі макер прицілу продовжує утримуватись на об'єкті до моменту удару.

ланцет автосупроводження цілі

І хоча у дописі міститься інформація, що мова йде про використання так званого "Изделие 53" від Zala (що входить у концерн "Калашников", навряд це він. Нагадаємо, що інформація щодо нового дрона-камікадзе була у липні розповсюджена на російських державних ЗМІ у відомому сюжеті про виробництво дронів-камікадзе "Ланцет".

У ньому був продемонстрований дрон, який має складні крила та контейнерний запуск, а серед його особливостей якраз зазначалась можливість "самостійного пошуку та ідентифікації цілей". Водночас дальність таких дронів зі складними крилами, а також розмір бойової частини менший ніж у дронів з фіксованим крилом у силу гірших аеродинамічних якостей.

Изделие 53 від Zala
"Изделие 53" від Zala

Водночас попри якість відео від 18 жовтня, скоріш за все, у ньому зафіксовано використання не "Изделие 53", а "Ланцет" з двома Х-подібними крилами однакової довжини.

Але це можливо більш загрозлива інформація. Бо тоді мова йде не про окремий дрон, серійне виробництво якого під питанням, а вже масовий виріб. Більше того, отримання ним нових можливостей цілком можливо передбачає лише оновлення програмного забезпечення, а не конструктивні зміни.

Хоча треба зазначити, що за доволі гучними словами щодо "штучного інтелекту" та "самостійного пошуку цілі" стоїть більш ніж відома технологія з автосупроводом цілі для чого дійсно використовують певні елементи "машинного навчання", але це не автономна робота дрона.

Суть полягає у тому, що всі обрахунки для автосупроводження відбуваються на комп'ютері оператора, який обробляє зображення з дрона та захоплює ціль та веде дрон на неї. Тобто зберігається залежність зв'язку станції та дрона.

Якщо брати інші відео використання "Ланцету", то оператор, дуже схоже, мав оновлювати перехрестя "руками", або самостійно керував дроном. Тобто така система дійсно є нововведенням, яка потенційно може підвищити точність "Ланцетів", але не є тим, що з цього намагаються вигадати російські воєнкори та пропагандисти.

Водночас автоматичний пошук цілей та їх ідентифікація скоріше взагалі більше стосується роботи розвідувальних дронів. Що також активно вже впроваджується на українських БПЛА, бо знову мова йде про нові можливості програмного забезпечення.

Читайте також: Як РФ почала залучати зеків для роботи ВПК, а потім й інших секторів економіки