xcounter
#

Румунія за один F-35 готова викласти понад 200 млн доларів, перший літак отримають у 2030-2032 роках

1891
F-35, всі фото — U.S. Air Force
F-35, всі фото — U.S. Air Force

Румуни хочуть закупитися партією з 32 літаків F-35, які орієнтовно обійдуться країні у 6,5 млрд доларів

Румунія рухається вперед у напрямку закупівлі для своїх повітряних сил винищувачів п’ятого покоління F-35 Lightning II — днями стало відомо, що оборонне відомство країни подало запит на погодження парламентом закупівлі 32 стелс-літаків, розповідає видання Defense News.

Як відзначив очільник міноборони Румунії Ангел Тилвар, оборонне відомство країни "робить перший крок до оснащення румунських ПС найсучаснішими засобами, які нададуть Румунії консолідований статус в архітектурі безпеки на східному фланзі [НАТО] та в районі Чорного моря".

Читайте також: Скільки коштує побудувати завод для виробництва корпусів до винищувачів F-35A

Угода має бути укладена у рамках Foreign Military Sales (FMS), тому згодом її має погодити Держдеп США. Також відомо, що хоча наразі Румунія каже про дві ескадрильї з 32 літаків, згодом країна може докупити ще 16 F-35.

Попередньо закупівля 32 літаків оцінюється у 6,5 млрд доларів, у грубому підрахунку — 203,125 млн доларів за один літак. Така сума — сьогоднішні реалії, бо, наприклад, для Чехії той же F-35 обійдеться до 234 млн доларів за літак, хоча, звичайно, сума може варіюватися залежно від "начиння" контракта.

Чекати на свої F-35 Румунії доведеться доволі таки довго — як відзначають у виданні, очікується, що перший літак вони можуть отримати у 2030 році, тобто через сім років, але і навіть такий прогноз можна назвати ще досить "оптимістичним".

Бо, наприклад, раніше той же міністр оборони Румунії Ангел Тилвар відзначав, що за умови, якщо всі "паперові" питання сторони зможуть вирішити у 2024 році, то перші літаки повітряні сили країни отримають лише у 2032 році, а загалом переозброїтися на всі 32 заплановані F-25 (не говорячи вже про ймовірних 16 додаткових машин) у Румунії вийде орієнтовно у середині 2030-х років.

Читайте також: Ізраїль отримає 25 винищувачів F-35 від США у вигляді допомоги та ще й із дуже вагомою знижкою