xcounter
#

Рашисти заявили, що вже створили для своїх Су-57 нове озброєння у вигляді безпілотників, передусім проти ППО

4698
Су-57
Су-57

У РФ хваляться, що нібито мають одразу три різних типи БПЛА для своїх літаків Су-57, які можуть запускати їх "роєм"

Рашисти для своїх винищувачів Су-57 покоління 4++, які вони вперто відносять до п’ятого покоління літаків, створили низку різних міні-безпілотних літальних апаратів, які будуть запускатися з літака — про це з посиланням на джерела нещодавно повідомили низка російських пропагандистських ЗМІ.

Су-57
Російський Су-57, фото ілюстративна

Як заявляється, безпілотники з Су-57 можуть запускатися як із зовнішньої підвіски, так і з внутрішнього відсіку під час польоту літака. І що нібито окупантам вдалося реалізувати "опцію", коли один літак запускає одразу декілька дронів і здійснює управління цією групою безпілотників.

Читайте також: Росіяни уже 3 роки хочуть двомісну версію Су-57, але поки є лише патент

Причому йдеться одразу про три різних типів БПЛА — ударні, розвідувальні дрони, а також дрони РЕБ. Ворог каже, що першочергове завдання для такого нового озброєння їхніх Су-57 полягає у прориві ППО — "як за рахунок перевантаження її інформаційних каналів, так і за рахунок зосередженого удару по системах", використовуючи для цього як самі безпілотники, так і інше озброєння.

Ба більше, окупанти також заявили, що з безпілотниками буде працювати, крім Су-57, ще й їхній Су-35. Водночас ані концепція рою дронів, ані опція запускати їх з літаків не є чимось новим — зокрема безпілотники є одним з компонентів фактично всіх програм майбутніх винищувачів шостого покоління, але там йдеться не про "мінідрони", а про повноцінні системи вартістю ледь не як чверть винищувача.

Про плани доопрацювати свій Су-57 під використання груп БПЛА окупанти заявляли ще у 2021 році, тоді йшлося про старт розробки бортового обладнання і програмного забезпечення та відзначалося, що один Су-57 у внутрішньому відсіку зможе нести понад 10 безпілотників, які під час польоту зможуть взаємодіяти по захищених каналах як один з одним, так і безпосередньо з літаком.

Окупанти не розголошують, які саме безпілотники буде запускати Су-57, але в цьому контексті варто згадати, що у тому ж 2021 році у лютому російська компанія "Кронштадт" вперше показала макет безпілотника у рамках ширшої програми "Молния", яка передбачає "створення комплексу групового застосування БПЛА", тобто фактично роя БПЛА.

Безпілотник мав наступні ТТХ — довжину у 1,5 м; розмах крила у 1,2 м, корисне навантаження у 5-7 кг і швидкість до 800 км/год; заявлялося, що він може розташовуватися у внутрішньому відсіку Су-57 і призначений для виконання різних завдань, від розвідувальних до РЕБ тощо.

безпілотник
Макет російського безпілотника "Гром", фото ілюстративне

Причому за задумом окупантів, групою з десятки безпілотників "Молния" має керувати інша розробка "Кронштадта" — безпілотник "Гром", і тут знову розглядається та сама концепція, коли з авіаційних носіїв запускається 10-12 дронів "Молния", управління яких відбувається з "Грома".

Читайте також: Нова крилата ракета для Су-57: які її характеристики та чи є реальна загроза