xcounter
#

​Протитанковий "Миротворець" з "Амулетом" від ДККБ "Луч": новий наземний бойовий дрон від КВП "Синергія" (відео)

Бойова роботизована платформа "Миротворець"
Бойова роботизована платформа "Миротворець"
7892

Конструкторсько-виробниче підприємство "Синергія" продемонструвала нову наземну роботизовану платформу "Миротворець"

Новий "гравець" оборонно-промислового комплексу України КВП "Синергія" продемонструвало наземну роботизовану платформу "Миротворець", яка була створена спільно з іншими українськими компаніями.

Defense Express мав змогу детально поспілкуватися з розробниками цього дрона під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму України, який проходив на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Читайте також: В "Десні" йдуть порівняльні випробування роботизованих систем, за їх ходом спостерігає міністр Таран

"Роботизована платформа "Миротворець" була створена відповідно до вимог сучасного поля боя. Зокрема, її відрізняє швидкість, яка сягає 35 км/год та є важливим фактором для підвищення виживання дрона та зменшення часу на виконання завдань. Окрім того, він амфібійний і може долати водні перешкоди зі швидкістю до 6 км/год.

Миротворець дрон
Швидкість миротворця до 35 км/год, на воді - до 6 км/год

Також "Миротворець", висота якого складає 110 см, відрізняється малопомітністю у тепловому спектрі завдяки тому, що для бойових завдань він комплектується виключно електричною батареєю, яка гарантує запас ходу від 100 км.

Водночас ми вирішили питання швидкої заміни батарей - оператор може протягом хвилин замінити батарею на нові у польових умовах. Тобто вже не потрібно витрачати години на те, щоб зарядити акумулятор. А для виконання завдань у тилу дрон може комплектуватися генератором, бо цей дрон має виконувати не тільки бойові, а і логістичні завдання.

Миротворець дрон
"Миротворець" відрізняється своїми габаритами, особливо - за шириною платформи

"Миротворець" оснащено бойовим модулем "Амулет" від ДККБ "Луч" з двома протитанковими ракетами з дальністю ведення вогню до 5 км", - розповів технічний директор КВП "Синергія" Олександр Кузьма.

З боку Defense Express зазначимо, що "Амулет", який був продемонстрований на виставці "Зброя та Безпека", адаптований для використання ракет РК-2С та новітніх РК-2М, яка має збільшену до 5100 метрів дальність польоту та збільшене до 1000 мм бронепробиття за динамічним захистом.

Миротворець дрон
Головне озброєння дрону - бойовий модуль "Амулет" від ДККБ "Луч"

"Використання "Амулета" стало можливим завдяки доволі високій вантажопідйомності "Миротворця", яка складає 480 кг. І це є важливим фактором, бо ми не розробляємо власний бойовий модуль, а беремо один з найкращих у світі та без змін встановлюємо на роботизовану платформу. І найближчим часом ми плануємо спільно вийти на випробування для того, щоб потрапити на озброєння Збройних Сил України.

КВП
Технічний директор КВП "Синергія" Олександр Кузьма

Також ми працюємо над тим, щоб збільшити вантожопідйомність при збереженні амфібійності. Зараз платформа може плавати з навантаженням близько 200 кг. Проте після додавання поплавків ми плануємо збільшити цей параметр. На практиці це дозволить, наприклад, форсувати водні перешкоди з навантаженням у вигляді 120-мм міномету з боєзапасом.

Ще одне застосування "Миротворця" - евакуація поранених. У логістичній версії, він може перевозити до двох бійців. Для їх захисту ми плануємо додати бортові броньові екрани, які зможуть їх захистити від куль та осколків.

Миротворець дрон
Висота дрона - 110 см, вантажопідйомність - 480 кг

Щодо захисту, то зараз платформа броньована від куль 5,45х39 з дистанції 10 метрів у лобовій та бокових проекціях. Надалі, після зміцнення ходової частини, ми плануємо "наростити" броню для захисту від 7,62х54 випущеної з СВД.

Також зміни торкнуться і шин. Зараз ми використовуємо шини низького тиску, проте далі вони будуть замінені на безповітряні "сотові" колеса. Тобто їм вже не буде загрожувати пробиття і це значно розширить бойові та експлуатаційні можливості платформи.

Миротворець дрон
Шини низького тиску у подальшому будуть замінені на сотові

Щодо огляду, то оператор отримує зображення з чотирьох камер для кругового огляду та тепловізора для дій у ночі.

Максимальний акцент був зроблений на забезпеченні роботи дрона під впливом радіоелектронної боротьби, дальності передачі сигналів та взагалі - комфорту керування платформою. Для цього ми плідно співпрацюємо з UaDefense", - підкреслив Олександр Кузьма.

Миротворець дрон
"Миротворець" оснащений тепловізором та системою огляду камерами на 360 градусів

"UaDefense для "Миротворця" взяла на себе розробку системи управління, системи комунікації, обробки відео та навігації.

З точки зору засобів управління ми вирішили відійти від класичної концепції "валізи" з моніторами, який необхідно тягати з собою для керування дроном. Та розробили декілька рівнів керування "Миротворцем".

На локальному рівні - просто за допомогою звичайного джойстика, який підключається до платформи. У межах 500 метрів - за допомогою системи обміну ICoMWare у переносному варіанті, яка дозволяє керувати та отримувати зображення з камер.

Олександр Косар UaDefense
Олександр Косар, директор з розвитку та технологій UaDefense

На вищому рівні, до 2 кілометрів - стаціонарний пульт керування. І ця система є захищеною від засобів РЕБ, бо в ній використовується широкий діапазон частот та з можливістю використання режиму ППРЧ, коли кожний пакет даних передається на окремій частоті. Подавити таку передачу даних - надскладна задача і станція РЕБ, яка зазвичай розташована від лінії зіткнення на відстані 20-30 км, подавити зв’язок не зможе.

Також реалізовано передачу управління від одного оператора до іншого. Тобто один пункт керування може передати дрон іншому пункту. А вся система вже інтегрована в автоматизовану систему управління військами тактичного рівня. Коли система "робот-оператор" - це не локальна система, а система, яка інтегрована у бойовий підрозділ і командир бачить у режимі онлайн де знаходиться дрон, статус виконання завдання та його стан.

UaDefense
Дрон інтегровано до АСУВ

Зараз ми працюємо над тим, щоб максимально автоматизувати дрон та додати певний функціонал штучного інтелекту. SDK [software development kit] та обчислювальні потужності в "Миротворець" вже закладені й ми будемо розширювати програмний функціонал", - додав Олександр Косар, директор з розвитку та технологій UaDefense.

З боку Defense Express зазначимо, що редакція буде ретельно слідкувати за цією доволі цікавою розробкою та зможе показати реальні випробування "Миротворця" на військових полігонах та особисто пересвідчитися у можливостях цього дрону.

Читайте також: "Інфозахист" представив нову мобільну систему оптичної розвідки