xcounter
#

Проекти модернізації основних бойових танків від компанії ASELSAN

4260
Танки все ще лишаються незамінним засобом сучасної війни, фото ілюстративне
Танки все ще лишаються незамінним засобом сучасної війни, фото ілюстративне

Маючи в своєму арсеналі новітні технології, ASELSAN приділяє особливу увагу питанням модернізації та підготовки танка до ведення бойових дій в умовах сучасної війни, де йому доводиться мати справу з розумним, добре підготовленим супротивником. Пропоновані фірмою рішення в галузі танкової модернізації вже зарекомендували себе в ході недавніх військових конфліктів, коли вони допомогли зберегти життя солдатів та дали їм нові спроможності на полі бою

Основний бойовий танк (ОБТ). Чи можна говорити про те, що ця бойова машина вже досягла межі своїх спроможностей і більше не може так само успішно діяти на полі бою, як це було за часів Другої світової війни? Консерватор, який не слідкує за сучасними тенденціями, можливо погодиться з таким твердженням. Експерти продовжують сперечатися про те, які завдання має вирішувати танк у сучасному бою.

До того ж, в епоху поширення безпілотних технологій танк може стати легкою мішенню для дрона-камікадзе. Це дає підстави говорити про те, що час бойового танка з традиційним броньовим захистом добігає кінця. Проте фахівці фірми ASELSAN вважають, що розвиток основного бойового танка має продовжуватись. Вони пропонують рішення, які посилять спроможності бойового танка і при цьому допоможуть йому стати менш вразливим для атак противника.

Читайте також: ​АТОМна революція від ASELSAN: в Туреччині винайшли ефективний спосіб боротьби з БПЛА та іншими загрозами на полі бою
Сучасні рішення дозволяють перетворювати танки радянського виробництва на сучасні бойові машини

Чому країни повинні інвестувати кошти і зусилля у розвиток технологій ОБТ? По-перше, тому що танк, незважаючи на його низьку ефективність у певних бойових ситуаціях та стрімкий розвиток безпілотних засобів ураження, поки що не має чим замінити в плані вогневої потужності та рівня захищеності при веденні бойових дій на землі. По-друге, танкові технології, як і раніше, дають розробникам озброєнь хороший матеріал для пошуку нетрадиційних рішень та створення засобів протидії новим загрозам.

Поки робота над створенням танка майбутнього триває, більша частина нинішнього танкового парку вже не відповідає вимогам сучасної війни. Що можна зробити для того, щоб танк міг і надалі виступати в ролі потужного супротивника на полі бою? Відповідь на це питання дає фірма ASELSAN, яка має великий досвід та спроможності у сфері модернізації бронетехніки.

При вмілому застосуванні танки лишаються господарями на полю бою сучасної війни

Старий танк можна замінити новим, проте така заміна коштуватиме занадто дорого і не буде ідеальним рішенням у сучасних умовах. Якщо в 20-му столітті головною перевагою танка була його вогнева міць, то сьогодні він все більше починає використовуватися як засіб підтримки наземних операцій.

Тому, враховуючи цю тенденцію, більш оптимальним рішенням як з технічної, так і з фінансової точок зору було б не створення нових платформ, а модернізація до сучасного рівня вже існуючого парку.

Така модернізація дозволить не лише підвищити до сучасних вимог технологічний рівень цього стратегічно важливого військового ресурсу, але й і зробити його більш ефективним та стійким у боротьбі із загрозами на сучасному полі бою.

Щоб бути ефективним засобом підтримки наземних операцій, танкам потрібне комплексне оновлення за рахунок сучасних технологій

Маючи в своєму арсеналі новітні технології, ASELSAN приділяє особливу увагу питанням модернізації та підготовки танка до ведення бойових дій в умовах сучасної війни, де йому доводиться мати справу з розумним, добре підготовленим супротивником. Пропоновані фірмою рішення в галузі танкової модернізації вже зарекомендували себе в ході недавніх військових конфліктів, коли вони допомогли зберегти життя солдатів та дали їм нові спроможності на полі бою.

Модернізаційний пакет від ASELSAN включає заходи щодо підвищення рівня захищеності та живучості танка за рахунок впровадження систем пасивного та активного захисту. Ці системи покликані захистити бойову машину та її екіпаж від конвенційних та асиметричних загроз. Для цього використовується ціла низка радіолокаційних та електронно-оптичних сенсорів, засоби зв'язку та системи озброєнь, які в комплексі з посиленням механічних систем дозволяють підвищити живучість танка та екіпажу під час бойових дій.

ASELSAN має в своєму арсеналі перевірені рішення, які довели свою ефективність на полі бою

Для того, щоб зробити танк більш потужним і ефективним гравцем на полі бою, ASELSAN пропонує свій комплекс управління вогнем (FCS), а також інтерфейс Бойової системи управління (BMS), що дозволить екіпажу здійснювати комунікацію та діяти в рамках єдиної бойової мережі командування й управління С2.

Вже існуюча система управління вогнем модернізується практично до рівня новітньої системи з функцією комп'ютерного управління вогнем і можливістю супроводу цілей в автоматичному режимі. Завдяки використанню сучасних алгоритмів суміщень забезпечується висока точність вогню, а отже і ймовірність ураження цілі з першого пострілу, навіть за умов, коли і сам танк і об'єкт ураження перебувають у русі.

Для досягнення високих параметрів точності вогню встановлюється додаткове обладнання, зокрема панорамний перископ для командира екіпажу (СРР) та перископ для навідника (GP), а управління гарматою та баштою здійснюється за допомогою системи електричних приводів (EGTDS).

Танк М60, для модернізації якого використовувались технологічні рішення від ASELSAN, фото ілюстративне

У перископах командира та навідника реалізована функція стабілізації зображення, а система EGTDS дозволяє стабілізувати основну гармату і таким чином забезпечити високу точність наведення під час руху.

Крім того, впровадження системи EGTDS дозволяє усунути проблеми, які часто виникають внаслідок нестабільної роботи гідравлічної приводної системи, що в деяких випадках може мати критичні або навіть дуже небезпечні наслідки для живучості танка та його екіпажу.

Крім того, це сприяє зниженню акустичної помітності танка та дозволяє знизити вартість його обслуговування та матеріально-технічного забезпечення. За умови комплексного застосування цих компонентів модернізації система ASELSAN FCS забезпечує високу ефективність танка на полі бою.

Танк М60, для модернізації якого використовувались технологічні рішення від ASELSAN, фото ілюстративне

Одним із найважливіших компонентів сучасного поля бою є бойова мережа командування та управління С2.

В умовах сучасної війни необхідно вміти швидко приймати рішення та практично миттєво виконувати завдання, поставлені у рамках бойової вертикалі управління.

Такі спроможності забезпечує бойова система управління ASELSAN BMS, де функції командування/управління реалізовані в рамках екосистеми, куди входять пакет апаратно-програмного забезпечення С2, радіостанції з програмованими параметрами, цифрові засоби внутрішнього зв'язку, а також системи навігації та відображення інформації. Система BMS за допомогою мережевого інтерфейсу взаємодіє з системою управління вогнем FCS, дистанційно керованим бойовим модулем і бортовими сенсорами, що забезпечує високий рівень автоматизації функцій і завдань.

ОБТ Altay

ASELSAN відповідає за постачання електронного обладнання для турецького ОБТ Altay. Таким чином цей танк має всі ті спроможності, про які вже говорилося вище. ASELSAN має величезний досвід модернізації основних бойових танків.

Це, зокрема, такі машини як Leopard 1, Leopard 2, M60, а також T-72 A/B. Компанія вже здійснила або має підписані контракти на модернізацію загалом понад семи сотень танків. Для посилення спроможностей та підвищення бойової ефективності танка Т-72 компанія розробила спеціальний модернізаційний пакет. При цьому вага бойової машини залишається практично на тому самому рівні. Це означає, що цей радянський танк зможе отримати сучасні спроможності і при цьому зберегти свої високі характеристики мобільності.

У центрі уваги компанії ASELSAN завжди були потреби й вимоги її замовників на місцях. Компанія постійно вкладає кошти в розвиток своєї закордонної інфраструктури із розробки, виробництва та технічної підтримки, що дає їй змогу оперативно реагувати на запити своїх замовників по всьому світу. Саме тому діяльність компанії ASELSAN UKRAINE LLC охоплює не тільки сферу спільного виробництва, але й і послуги з технічного обслуговування своєї продукції в Україні.

ОБТ Altay оснащений технологічною "начинкою" від ASELSAN
Читайте також: ​Україна отримала систему бойового управління, що використовують ВМС Туреччини