xcounter
#

Найновіший розвідувальний корабель TCG UFUK офіційно введено до строю ВМС Туреччини

1619
TCG Ufuk буде очима і вухами Туреччини / Фото: TurDef
TCG Ufuk буде очима і вухами Туреччини / Фото: TurDef

ВМС Туреччини в пятницю, 14 січня ц.р., офіційно ввели у стрій свій перший розвідувальний корабель TCG Ufuk (бортовий номер A-591, назва корабля перекладається українською як "Горизонт"). В Туреччині вважають, що він має стати "очима" та "вухами" країни

Корабель було офіційно введено в експлуатацію на суднобудівній верфі Стамбула в Тузлі. У церемонії взяли участь президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, міністр оборони Хулусі Акар, президент Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір. і генеральний менеджер STM Defense Озгур Гулерюз, повідомляє турецьке джерело TurDef.

Найновіший розвідувальний корабель TCG UFUK офіційно введено до строю ВМС Туреччини, Defense Express
Турецький розвідувальний корабель TCG Ufuk (A-591, назва корабля перекладається українською як "Горизонт") / Фото: TurDef

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що TCG UFUK допоможе Туреччині у сфері безпеки та збору розвідувальних даних. Він підкреслив, що лише кілька країн світу мають таке складне обладнання. "Наша сила буде зростати на морі, як на землі та в небі", — сказав він, додавши, що "наступною метою є позиціонування в космосі за допомогою супутникової розвідки".

Читайте також: Оголошено оснащення корветів Ada для України: Міноборони визначились з ПКР та ЗРК

Тайіп Ердоган також заявив, що з кожним роком зростає кількість країн, які імпортують турецькі оборонні товари. "До кінця цього року ми очікуємо, що обсяг експорту нашої оборонної та аерокосмічної промисловості перевищить 4 мільярди доларів", - сказав він.

Найновіший розвідувальний корабель TCG UFUK офіційно введено до строю ВМС Туреччини, Defense Express
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що TCG UFUK допоможе Туреччині у забезпеченні оборони та зборі розвідувальних даних / Фото: TurDef

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що оборонне відомство має намір підвищити рівень внутрішнього виробництва, який зараз становить 80%.

Найновіший розвідувальний корабель TCG UFUK офіційно введено до строю ВМС Туреччини, Defense Express
Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що міністерство має намір підвищити рівень внутрішнього виробництва / Фото: TurDef

Відповідно до контракту, підписаного 30 грудня 2016 року між Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки та компанією STM Defense, у травні 2017 року розпочалися перші роботи над проектом випробувального та навчального корабля.

Корабель має загальну довжину 99,5 метрів, максимальну ширину 14,4 м, водотоннажність 2 400 тонн, осадку 3,6 метри. Автономність TCG Ufuk становить 60 діб. Він також має платформу для 10-тонного гелікоптера.

Найновіший розвідувальний корабель TCG UFUK офіційно введено до строю ВМС Туреччини, Defense Express
Турецький розвідувальний корабель TCG Ufuk / Інфографіка: Anadolu Agency

Defense Express раніше повідомляв про план побудови турецьких корветів класу Ada для України, а також подробиці оснащення турецьких корветів класу Ada для Військово-морських сил ЗС України, перший з яких мають побудувати до 2023 року.

Найновіший розвідувальний корабель TCG UFUK офіційно введено до строю ВМС Туреччини,, Defense Express
TCG Ufuk / Фото з відкритих джерел

Раніше в Defense Express також провели аналіз того чому Україна та Туреччина приречені на збройову дружбу.

Читайте також: ​Україна отримала систему бойового управління, що використовують ВМС Туреччини