xcounter
#

У Туреччині розпочнуть серійне виробництво літака HURJET

4338
В Анкарі під головуванням президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана вирішили розпочати виробництво літака HÜRJET
В Анкарі під головуванням президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана вирішили розпочати виробництво літака HÜRJET

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні виконавчого комітету оборонної промисловості Туреччини (SSİK), що в середу, 12 січня ц.р., пройшло в Анкарі під головуванням президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана

Зокрема, виконавчий комітет оборонної промисловості Туреччини вирішив приступити до першого етапу серійного виробництва легкого штурмовика HÜRJET.

Літак HÜRJET є результатом реалізації проекту створення навчально-тренувального літака та легкого штурмовика, який був запущений у 2017 році компанією Turkish Aerospace Industries (TAI). Очікується, що він здійснить свій перший політ у 2023 році.

Читайте також: ​В Туреччині показали нову безпілотну авіаційну ударну систему для застосування 81 мм боєприпасів Togan (відео)
У Туреччині розпочнуть серійне виробництво літака HURJET, Defense Express
Літак HÜRJET є результатом реалізації проекту створення навчально-тренувального літака та легкого штурмовика

Так, проект HÜRJET передбачає створення для потреб турецьких ВПС вітчизняного надзвукового реактивного навчально-бойового літака для заміни існуючого парку навчально-бойових літаків Т-38М. Літак планується використовувати з початку 2030-х рр. для підготовки пілотів перспективних винищувачів F-35A і TF-X, а також в якості легкого штурмовика при здійсненні ближньої авіаційної підтримки з використанням озброєнь, встановлених на винищувачах F-16C/D турецьких ВПС.

В даний час на озброєнні ВПС Туреччини перебувають 68 навчально-тренувальних літаків Т-38М, які використовуються на військово-повітряній базі в Ізмірі для підготовки пілотів турецьких винищувачів F-16. Передбачається, що HÜRJET зможе використовуватися і в якості повітряної мішені під час бойових навчань.

Повідомлялось, що на HÜRJET раніше планувалось встановлювати реактивні двигуни АІ-222, розроблені українським ДП "Івченко-Прогрес".

У Туреччині розпочнуть серійне виробництво літака HURJET, Defense Express
Очікується, що свій перший політ HÜRJET здыйснить у 2023 році - рык святкування 100-річчя з дня створення Турецької Республіки

Також повідомляється, що на засіданні вирішувалися різні питання по проектах різноманітних повітряних, військово-морських платформ, наземних систем, комунікаційно-інформаційних систем, боєприпасів та ракет, обладнання, модернізації, логістики, кібербезпеки та штучного інтелекту.

Комітет наголосив на важливості "одомашнюання" всіх видів технологій, які імпортує країна, зазначивши, що зусилля в цьому напрямку будуть підтримуватися.

У Туреччині розпочнуть серійне виробництво літака HURJET, Defense Express
В середу, 12 січня ц.р., в Анкарі під головуванням президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана пройшло засідання виконавчого комітету оборонної промисловості Туреччини

Defense Express раніше повідомляв про план побудови турецьких корветів класу Ada для України, а також подробиці оснащення турецьких корветів класу Ada для Військово-морських сил ЗС України, перший з яких мають побудувати до 2023 року.

Раніше в Defense Express також провели аналіз того чому Україна та Туреччина приречені на збройову дружбу.

Читайте також: ​Україна отримала систему бойового управління, що використовують ВМС Туреччини