xcounter
#

Поширення "мангалів" аж ніяк не значить, що танк не має місця в сучасній війні

6313
Т-64 ЗСУ, фото ілюстративне
Т-64 ЗСУ, фото ілюстративне

Але це означає, що формати використання та захисту ОБТ на полі бою справді треба вдосконалити

Авторитетний західний аналітичний центр IISS (Міжнародний інститут стратегічних досліджень)в своєму черговому Military Balance Blog вирішив підняти питання про місце танка на сучасному полі бою. Загальний посил – навіть попри буквально катастрофічні втрати армії РФ у бронетехніці під час повномасштабної війни проти України, для танка як виду озброєння все рівно є місце на сучасному полі бою. Але нюанс в тому, що справді – засоби захисту та формати використання ОБТ треба вдосконалювати, виходячи із сучасних реалій.

На перший погляд, це виглядає просто як теоретична стаття. Але з іншої сторони, ця стаття стане однією із "цеглинок", які потім лягатимуть в основу використання наявних та проектування перспективних танків в країнах Заходу.

Читайте також: РФ хотіла замінити МТ-ЛБу на 502ТБ "Алтаец" і нічого не вийшло, але ця машина виникла знову
Рашистський танк-сарай на базі Т-72 з мінним тралом, весна 2024 року

Наведені в блозі IISS аргументи виглядають так. Якщо брати лише візуально підтверджені втрати, то навіть і в такому разі виходить, що армія РФ за весь час війни проти України втратила 8 тисяч одиниць бронетехніки, зокрема 3 тисячі ОБТ, і це дуже вражаючі цифри.

Але водночас, як також апелюють в IISS, передані напередодні контрнаступу ЗСУ в 2023 році західні танки також не виправдали покладених на них очікувань, через об’єктивні зміни на полі бою, наприклад – високий рівень насичення бойових порядків противника протитанковими засобами.

А з третьої сторони, можна заодно пригадати і про те, що нинішня війна РФ проти України – аж ніяк не єдина, яка завершилась буквально катастрофою для танків на полі бою. Тут доречно згадати і про приклад Саудівської Аравії, яка втратила в боях проти єменських хуситів аж 20 танків Abrams, або ж досвід війни на Карабах в 2020 році, яка стала "предтечею" домінування дронів над ОБТ.

Ізраїльські танки Merkava MkIII із "мангалами" та гумовими накладками проти магнітних мін, січень 2024 року, фото - Gil Cohen Magen/Xinhua

Водночас, певною підставою для оптимізму в IISS вважають досвід використання ЦАХАЛом танків під час поточних бойових дій у Секторі Газа. Спочатку все починалось все вкрай песимістично для ізраїльських військових, бо бойовики ХАМАСу приловчились використовувати дрони із скидами проти "Меркав", і це дало свій результат у вигляді значних втрат.

Але оговтавшись після перших поразок, ЦАХАЛ знайшов свої контрзаходи, почавши зокрема наварювати "мангали" на ті ж Merkava. І так Ізраїль вийшов на ситуацію, коли приклад використання його танків в боях у Секторі Газа можна назвати вдалим, підсумовують в IISS.

Читайте також: Легкий танк M10 Booker наближається до головного випробування перед виробництвом